– Värsta man kan vara är flickidol

ROCKBJÖRNEN

Andreas: Jag skulle vilja ha en egen tv-show – ”Weise och vänner”

1 av 3 | Foto: Andreas Weises debutalbum kommer snart ut. Men innan han fick skiverbjudandet hade han en jobbig period. ”Det var tufft. Det har väl inte undgått någon att jag gillar att vara i rampljuset”, säger han.

Andreas Weise vill inte gå ”Idol”-kollegornas fotspår.

– Att vara flickfavorit är det värsta man kan vara, säger han.

För Nöjesbladet berättar han om romansryktena med Molly Sandén, karriärdippen och varför han inte vill ha Måns Zelmerlöws jobb.

Det är intervjudag för Andreas Weises själv­betitlade debutalbum, och Weise är i sitt esse.

– Om jag får göra musik och show ihop så är jag ostoppbar, säger han.

Det är nu nästan exakt två år sedan som Andreas Weise, 26, klev ut i offentlig­heten som en av de förväntansfulla ”Idol”-deltagarna.

Men som bekant går vägen sällan spikrakt.

En femteplats i ”Idol” ledde visserligen till en plats i ”Let’s dance”. Sedan kom den där oundvikliga dippen.

– Jag försköt liksom den där dippen och vakuumet som många andra fick efter ”Idol”.

Jobberbjudanden slutade tvärt att komma.

– Ja, det var tufft alltså. Det har väl inte undgått någon att jag gillar att vara i rampljuset, och älskar att vara i fronten av allt. Jag upplevde en del ångestladdade stunder, jag har alltid haft en rädsla att misslyckas.

Så den 7 mars 2011 är ett datum Andreas förmod­ligen sent kommer att glömma. Då fick han erbjudandet om att släppa ett debutalbum.

– Jag trodde inte de ville signa en ”Let’s dance”-mupp. Men de ville göra en storbandssatsning.

Vill till Las Vegas

Målet i karriären är de berömda scenerna i Las Vegas. Men också att göra tv, likt hans pappa och tv- legendaren Arne Weise.

– Det ska i så fall vara ett musikrelaterat program.

Som programledare för Allsång på Skansen?

– Just allsången intresserar mig inte i nuläget, dessutom gör Måns ett så bra jobb. Jag skulle hellre ha en egen show i tv, ”Weise och vänner”, där jag bjuder in en massa artister och storband. Galen fredagsunderhållning.

– Det ska kännas nytt och fräsch. På mitt sätt. Jag vill inte ta över någon annans jobb.

Äldre kvinnor

Andreas konstaterat att kvinnor, i den lite äldre kategorin, är hans målgrupp. Och förklarar varför han inte vill vara flickfavorit.

– Det är det värsta man kan vara. Det är jättefarligt, eftersom det alltid kommer en ny favorit hos fansen. Sedan finns ju så klart artister, som Darin, Eric Saade och Danny, som lyckats komma över den tröskeln. Men jag kan inte konkurrera om den publiken. Där finns det inte plats för Weise.

WEISE OM …

… varför han tackade nej till låtskrivaren Andreas Carlsson:

– Låten passade inte in i helheten på skivan. Vem tackar nej till Andreas Carlsson, kan man ju undra, men det måste stämma in i alla parametrar. Men det är absolut en dröm att få jobba med en sådan stor låtskrivare.

… när han berättade för Nöjes­bladet 2010 att han gripits efter att ha tagit kokain.

– Det är ingen dubbelfest längre. Det är flera jag inte umgås med längre eftersom de fortfarande tar droger. Jag är så svag, jag kan snusa en dosa om dagen, dricka hur mycket kaffe som helst. Jag har ett missbrukarbeteende i mig, men har lärt mig vad som är bra och inte.

… romansryktena om honom och Molly Sandén:

– Vi är vänner sedan 1,5 år tillbaka. Det som hände var att vi var på Berns, sent på natten. Vi stod bredvid varandra och jag visste direkt att det skulle bli en grej när en fotograf fick oss på bild. Hon är fantasisk på alla sätt. Grym tjej, men vi är inte mer än vänner.

Det här är Andreas

Namn: Andreas Georg Fredrik Weise. Ålder: 26. Bor: Stockholm. Familj: Singel. Inkomst: 326 334 (taxeringsår 2011). Aktuell: Med debutalbumet den 29 augusti, samt julshow i Malmö.

ARTIKELN HANDLAR OM