Rockbjörnen

Lady Gaga galen – och gullig

Av: 

Per Magnusson

ROCKBJÖRNEN

Kärleken är som störst när hon bjuder upp publiken

STOCKHOLM Att hon kunde klä ut sig till råbiff visste vi redan. Men i kväll visar Lady Gaga att hon är en artist av kött och blod.

Briljant, outhärdlig och mycket rörande.

FINAST  Nya ”Princess die” framfördes med ett gråtande fan på scenen.
FINAST Nya ”Princess die” framfördes med ett gråtande fan på scenen.

En smärre Pridefestival utspelar sig på Globen-området. Lady Gaga har snabbt blivit en av världens mest berömda gay-ikoner. Men kvinnor och män - homosexuella som heterosexuella – i oortodoxa outfits skvallrar om att hon symboliserar en allmän längtan efter att omfamna sin inre excentriker. Det märks på de dödsängelbevingade killarna såväl som på de korv­ätande – låt mig gissa, kommunanställda – kvinnorna i lösögonfransar och platåskor.

Blinka & du missar

Popmusikalen ”Born this way ball” är en ­utmaning för samtliga av dina sinnens stackars simultanförmåga. Blinka och du missar – för att nämna ett exempel –hur Lady Gaga föds ur en ­gigantisk uppblåsbar ­vagina.

Samtidigt kan inte de slott, hästar, vapen, råa köttstycken som ryms i arenan dölja det faktum att ”Bad romance”, ”Telephone” och ”Paparazzi” är pur magi. Inser man inte det har man aldrig förstått ett dyft om popmusik.

Strömmen går

Stefani Germanotta är en modern artist, en produkt av en popkultur där allt är tillåtet. I den musikaliska freakshow som är Lady Gagas värld går Britney Spears hand i hand med Judas Priest. En brokighet som kan vara lika genialisk som outhärdlig.

För varje sensationellt gåshuds­ögonblick går det några trista transportsträckor. Men då kan man alltid titta på den neo-burleska karneval som utspelar sig på scenen.

Trots att showen är ­regisserad in i minsta ­detalj rymmer den spontanitet, om än ofrivillig sådan. När monsterhitten ”Judas” tystnat går strömmen på scenen. I tio minuter agerar Lady Gaga chosefri pausfågel i rosa hatt. Hon dansar med stjärnfotografen Terry Richardson, håller frågestund med fansen och säger ”puss, puss”. Paradoxalt nog adderar missödet till konsertens storhet. Det blottar en mänskligare sida av megastjärnan.

Maskaran rinner

Men allra finast är ögonblicket då en flicka i publiken får komma upp på scenen och sitta bredvid Lady Gaga på en motorcykel.

Idolen lägger armen om flickan, som sjunger med i vartenda ord av den ännu outgivna ”Princess die”. Hon ­gråter lycko­tårar så maskaran rinner i stora svarta floder nerför kinderna.

Så många plus fick varje låt

Betyg: 3 av 5 plus

”Highway unicorn (Road to love)”

Ridån trillar ner och blottar ett slott på scenen. Popmusikalen är i gång. Superstjärnan kommer inridande på en förbluffande ­autentisk häst. Mäktigt, men mycket märkligt.

Betyg: 2 av 5 plus

”Government hooker”

Känslan av att vi väntar på någonting större är ofrånkomlig, samtidigt som en juckande Gaga fyrar av ett automatvapen på scenen.

Betyg: 3 av 5 plus

”Born this way”

Melodin ekar av ­”Express yourself” och mynnar ut i kritvit Madonna-gospel. Små och stora monster i publiken går bananas för första gången i kväll.

Betyg: 3 av 5 plus

”Black Jesus + amen ­fashion”

Popmusikalen fortsätter med scenen fylld av dansare i denna trevliga, om än smått daterade, fashion-elektro.

Betyg: 4 av 5 plus

”Bloody Mary”

Om du lyckas blunda för det metal-möter-kostym­drame-lika spektakel som utspelar sig på scenen breder en fantastisk pop­refräng ut sig framför dina öron.

Betyg: 5 av 5 plus

”Bad romance”

Holy moly!

Betyg: 4 av 5 plus

”Judas”

Albumversionen känns som en karikatyr av artisten med alla Gaga-tricks dragna till sin spets. Live levereras den så mäktigt att man bara kan ta skydd bakom en dansande man och hans gyllene solfjäder.

Betyg: 3 av 5 plus

”Fashion of his love”

Efter ett mycket underhållande strömavbrott kommer denna, den kanske starkaste Madonna-pastischen från Lady ­Gagas senaste. Onödigt rumphuggen, dock.

Betyg: 4 av 5 plus

”Just dance”

Den RedOne-producerade debutsingeln är lika beroendeframkallande som knark.

Betyg: 3 av 5 plus

”Lovegame”

Burlesk disco som exploderar i refrängen.

Betyg: 4 av 5 plus

”Telephone”

Med Beyoncé i backtracksen.

Betyg: 2 av 5 plus

”Heavy metal lover”

Lady Gaga leker Manowar-video. ”Heavy metal or no metal at all. Wimps and ­posers, leave the hall”. Osv.

Betyg: 3 av 5 plus

”Bad kids”

Denna tuggummipop i läderjacka avslutas med presentutdelning från fansen. Idolen bokstavligen dränks i ett berg av gåvor. Bland annat en Pippi Långstrump-docka, som Gaga sätter på sin motorcykel.

Betyg: 3 av 5 plus

”Hair”

Serveras i kväll som ­pianoballad från samma motorcykel.

Betyg: 4 av 5 plus

”Princess die”

En lovande ny ballad med­ ­Elton John-aura, som troligen kommer att finnas med på kommande albumet ”Artpop”. Framförd tillsammans med ett gråtande fan på en viss motorcykel.

Betyg: 1 av 5 plus

”Yoü and I”

Queen möter Lady Antebellum i kvällens bottennapp.

Betyg: 2 av 5 plus

”Electric chapel”

Sweden Rock har redan ­bokat numret till nästa ­sommar.

Betyg: 2 av 5 plus

”Americano”

Sången är en salsafest utan varken mening eller mål, man kan alltid vila ögonen på tre stycken rått kött och ett ­bröllopspar som bråkar Almo­dóvar-yvigt med vapen.

Betyg: 4 av 5 plus

”Poker face”

En guttural popklassiker i köttklänning kan liksom bara inte gå fel.

Betyg: 4 av 5 plus

”Alejandro”

Hennes alldeles egna ”La isla bonita” sjunger hon iförd vapen-bh, sittande i köttsoffa.

Betyg: 5 av 5 plus

”Paparazzi”

En av nollnolltalets starkaste refränger till ett hav av händer. Oemotståndligt.

Betyg: 3 av 5 plus

”Scheiße”

Skruvad tysk disco signerad en funky fräulein och hennes läderklädda dansare.

Betyg: 3 av 5 plus

”The edge of glory”

Classic rock möter modeveckan.

Betyg: 3 av 5 plus

”Marry the night”

De två fansen som får komma upp på scenen och gråter så de skakar är ­rörande, men som avslutning på en så maximalistisk show är sången blott en ­parentes.

ANNONS

Glöm inte mors dag på söndag – beställ idag för leverans i tid!

Extern länk från Interflora

Beställ nu

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Rockbjörnen