– Jag fick mycket näthat

ROCKBJÖRNEN

Ewald om stormen efter schlagerfiaskot och hur han nu får sin revansch – i USA

1 av 8 | Foto: ”Gjorde ett bra jobb” Anton Ewald ångrar ingenting kring framträdandet i Melodifestivalen som gav honom sistaplatsen

Han kom sist i Melodifestivalen och hatades i sociala medier.

Nu tar Anton Ewald revansch på andra sidan Atlanten.

– Mitt mål var hela tiden att ta mig till USA, säger han.

Anton Ewald, 21, vänder sig till sin dansare och vän Robin Haghi, 20, och säger:

– Kolla nu. Jag lovar dig, vi kommer sist.

Klockan är 21.45 den 8 mars 2014. Ända fram till den sekunden har magkänslan sagt att han ska vinna. Men den ändrar sig med känslan av att det här året, det är inte hans. 3 302 000 tv-tittare får minuten senare se en skrattande Ewald titta in i kameran. Inte nonchalant, inte obrydd. Utan för att magkänslan helt enkelt hade rätt.

Han ville vinna Melodifestivalen. Men gjorde det inte.

– En del i mig blev arg och besviken, men det gick över väldigt fort. Jag tänkte att det är fan bättre att komma sist än att komma i mitten, för alla minns att du kom sist, eller först. Ingen minns någon som kom i mitten.

Rädd att bli docka

Planen hela vägen var att hellre riskera vinsten än sitt artisteri.

Att göra en ny eller sämre version av ”Begging” kunde vara ödesdigert för karriären.

– Jag valde att inte göra det just på grund av min rädsla för att inte vara genuin. Att inte bli en riktig människa, utan bara en docka på scenen med högt hår, förklarar han.

”Det är ju mobbning”

Priset blev vinsten och följetongen hård.

– De första dagarna efter … jag tror aldrig att jag har fått så mycket näthat i mitt liv. Då valde jag att bara koppla ifrån. Det var ingen idé att gå in på min Instagram, för det stod bara hur mycket folk hatade mig.

Hur kändes det?

– Nej, men … jag vet inte. Det är ju mobbning. Nätmobbning. Och i det här fallet sker det av vuxna människor på sociala medier och inte i klassrummet. Och jag menar, det är aldrig kul. Men jag är otroligt stark i psyket. Folk kan säga vad de vill och det kommer absolut att ta på mig, men det är också bara nästa sak jag behöver bevisa dem fel. Det är så jag tänker.

Det är tävlingsmänniskan i dig som kommer fram?

– Ja. ”Du gillar mig inte nu, men jag ska göra allt jag kan för att motbevisa dig.”

Han skrattar.

– Jag är min största kritiker. Folk kan få hata hur mycket de vill, men de kan inte hata mig i jämförelse med vad jag kan hata mot mig själv. De kan säga att jag gjorde något dåligt, men jag går in på detaljnivå.

Var du arg på dig själv efter Melodifestivalen?

– Nej. Faktiskt inte. Jag tyckte att jag gjorde ett bra jobb efter omständigheterna och det är allt som räknas för mig.

Skrivit alla låtar

Nya ep:n ”On my way” släpptes i juni. Anton har skrivit alla låtar själv och efter att musikvideon till fjolårssingeln ”Close up” nådde USA blev han uppringd av en amerikansk agent.

Den senaste tiden har 21-åringen varit i Los Angeles och skrivit musik med producenter till världs­stjärnor som Justin Bieber, 20, och Chris Brown, 25.

Tanken är att de ska bygga ett tillräckligt starkt material för att signa ett större miljonkontrakt.

– Mitt mål var hela tiden att ta mig till USA. Och nu ett år senare är jag där och jobbar, men det är mycket kvar. I mitt huvud har jag byggt upp hur bra jag ska vara, men jag har inte varit så bra än. Det är alltid en väg dit och jag kommer att kämpa stenhårt tills jag blir nöjd.

Han tystnar. Skrattar.

– Okej, jag kommer aldrig att bli nöjd. Men jag vill tro det.

ARTIKELN HANDLAR OM