Vår nye kung

avMalin Collin, Sofia Sjölin

ROCKBJÖRNEN

Oskar Linnros blev Rockbjörnens store vinnare: Det är det största som hänt i min karriär

Foto: gustav mårtensson
DUBBELT PRISAD Oskar Linnros vann både Årets svenska låt och Årets genombrott i Rockbjörnen Live. ”Man kan säga att 2010 var året då det hände”, säger vinnaren om sitt succéår.

En ny musikkung är krönt.

Rapparen som blev producent som blev popstjärna tog i går hem två av de prestigefulla Rockbjörnen-priserna.

– Det är första gången som jag känner att jag är tagen med brallorna nere, säger han.

Den starkast lysande stjärnan på pophimlen den här sommaren, Oskar Linnros, var i går kväll kungen på Rockbjörnen Live-festen. Med det souldoftande debut­soloalbumet ”Vilja bli”, som släpptes i juni, har killen från Sundbyberg fullkomligt erövrat Musiksverige. Under gårdagkvällens prisutdelning på Rockbjörnen Live kunde han hämta ut dubbelt så många Rockbjörnar som resten av vinnarna, en för årets svenska låt och en för årets genombrott.

”Helt knäckt”

–?Det känns som det största, självklart. När jag fick höra precis innan hur många som hade röstat så blev jag helt knäckt. Jag har egent­ligen väntat på det här hela livet och att vinna­ ett pris där 700 000 har röstat är såklart det största­ som hänt i min karriär. Det är första gången som jag känner att jag är tagen med brallorna nere. Jag brukar vara så samlad och veta vad jag ska göra och säga: ”nu går jag bara upp och skallar den där micken”, så jag känner mig inte som mig själv, säger han.

Året då det hände

Priset som betydde allra mest för Oskar Linnros var årets genombrott.

– Det här har varit väldigt mycket av ett år för mig. Jag släppte första låten när året började och jag kommer att avsluta med sista turnén när året slutar. Jag älskar när saker faller under ett år, man kan säga att 2010 var året då det hände, säger han.

Tidigare har Oskar Linnros utgjort den ena halvan av rapduon Snook, producerat ex-flickvännen Veronica Maggios album ”Och vinnaren är” och varit med i hiphopgruppen Maskinen.

Sex nomineringar

– Jag hade sex grammis­nomineringar det året.

Både för Veronicas platta, för Maskinen och som producent där det stod Oskar Linnros. Jag kände faktiskt att jag förtjänade den producentgrammisen det året. Då visste ingen vem Oskar Linnros var. Det känns ju väldigt roligt och skönt att ha samlat allt i stället för att ha alla nomineringar utspridda på olika projekt, säger han.

Oskar Linnros är en produktiv musiker. Ett uppföljaralbum är att vänta så småningom och runt 1?000 låtar finns redan.

”En låt varje dag”

– Jag har gjort väldigt mycket musik som inte­ har kommit ut. Jag har gjort en låt varje dag i flera år. Det finns väldigt mycket­ musik­ med ett annat uttryck, konstmusik och mycket rockigare grejer, säger han.

Flickidolen som sjunger om olycklig kärlek medger motvilligt att han under sommaren har hittat en tjej.

– Kanske. Vi får se. Det finns någon, säger han.

Här alla vinnarna i Rockbjörnen Live 2010

Årets kvinnliga liveartist:

ROBYN

Årets manliga liveartist:

LARS WINNERBÄCK

Årets livegrupp:

KENT

Årets konsert:

TOKIO HOTEL

Årets festival:

PEACE & LOVE

Årets svenska låt:

FRÅN OCH MED DU – OSKAR LINNROS

Årets utländska låt:

WORLD BEHIND MY WALL – TOKIO HOTEL

Årets genombrott:

OSKAR LINNROS

ARTIKELN HANDLAR OM