Rockbjörnen

Jag förmedlar saker jag inte kunnat förut

Av: 

Christoffer Nilsson

ROCKBJÖRNEN

Alicia Keys om hur mammas uppfostran ledde henne till stjärnorna, första spelningen i Sverige på fem år och det mansdominerade Way out West

Världsstjärnan Alicia Keys s­äger sig vara pånyttfödd.

I en exklusiv intervju berättar hon om vad hon vill lära sin son, statusen som feministikon och ger sin syn på Way out Wests mansdominerade startfält.

– Jag tycker alltid att man ska jämna ut vågskålen, säger hon till Nöjesbladet.

Alicia Keys, 32, var 16 år när hon stod inför ett livsavgörande val.

Hon hade två erbjudanden: universitetet vid Columbia gav henne ett stipendium för att gå på college och Columbia records lovade henne skivkontrakt.

Hon valde musiken – och har inte haft anledning att ångra sig. Med 35 miljoner sålda album och 14 Grammisvinster är hon Way out West-festivalens stora trumfkort. Spelningen i morgon kväll är sångerskans första i Sverige s­edan våren 2008.

– Allt har förändrats sedan dess. Allt är nytt: mitt sinnestillstånd, attityden, att ha blivit mamma. Det har gjort mig till en bättre artist. Jag älskar min senaste skiva så mycket eftersom jag förmedlar saker som jag inte har kunnat göra tidigare. Jag har liksom aldrig levt förut, säger Alicia Keys till Nöjesbladet i sin första intervju med svensk press ­sedan 2009.

En av de bäst betalda

I oktober 2010 blev hon och p­roducenten Swizz Beatz, 34, föräldrar till sonen Egypt. Två år senare släppte hon sin senaste skiva, ”Girl on fire” som manifesterar hennes pånyttfödelse, särskilt tydlig i låten ”Brand new me”.

– Det är underbart att ha bildat familj. Det har varit stabiliserande och gjort mig mer jordnära. Det har också fått mig att inse vem jag är, vad jag vill göra och vad som är viktigt, säger hon.

Efter att ha radat upp hitlåtar i mer än ett årtionde är Alicia Keys en av världens mest välbetalda kvinnliga artister. Enligt Forbes tjänade hon cirka 70 miljoner kronor samma år som Egypt föddes.

Alicia Keys mamma uppfostrade den blivande världsstjärnan på egen hand e­fter att pappan lämnade familjen när dottern bara var två år. Sångerskan är säker på att hon inte hade nått berömmens höjder utan sin mor.

– Min mamma är väldigt speciell för mig och hon har definitivt lärt mig så oerhört mycket. Om envishet och respekt. Hur jag ska föra mig själv och stå fast vid mitt ord. Och att det krävs hårt arbete, väldigt hårt arbete för att uppnå det man vill, säger hon.

”Vill stärka”

Och när det kommer till uppfostran är Alicia Keys mamma Teresa den stora förebilden.

– Jag vill ge Egypt det mamma gav mig och lite till, att han ska lära sig medkänsla och hur han kan bidra till världen på ett bra sätt, säger hon.

På grund av sina låttexter och offentliga ställningstaganden ­beskrivs Alicia Keys ofta som en feministikon. Det är en roll som hon tacksamt tar emot.

– Jag vill stärka och uppmuntra andra kvinnor. Det är en viktig del i mitt uppdrag, en stor del av vem jag är och vad jag gör. Vi måste definitivt hjälpa varandra och förhoppningsvis skapa nya vägar och bryta ner barriärer, ­säger hon.

De senaste åren har svenska musikfestivaler, med ett fåtal undantag, kritiserats för att ha för få kvinnliga artister.

Enligt föreningen Jämställd festival består nästan tre av fyra akter – 73 procent – på Way out West helt eller till största delen av män.

– Jag tycker alltid att man ska jämna ut vågskålen, det är definitivt så det borde vara. Men det behöver nödvändigtvis inte vara ojämnt på grund av de som bokar artisterna... Jag glädjer mig verkligen över att det är något som diskuteras i Sverige, säger Keys.

”Av män för män”

Hon tror att gamla strukturer fortfarande hämmar nya, talangfulla unga kvinnor.

– Musikbranschen är uppbyggd av män för män. Det är ­inte omöjligt för oss kvinnor att nå extrem framgång men det krävs en helt annan list, säger hon.

Just nu försöker Alicia Keys klura ut vilka musikaliska vägar hon vill gå med nästa album och protesterar bestämt när frågan om lycka och harmoni kan hämma kreativiteten ställs.

– Jag är lyckligare än vad jag n­ågonsin har varit. Men det är en missuppfattning att det inte går att skapa stor konst när man är lycklig. Det finns alltid så mycket att prata om, se och uppleva. Det finns inga gränser för vad inspiration är, säger Alicia Keys.

Fyra höjdpunkter under Alicia Keys karriär

Genombrottet

2001 ordnade producenten Clive Davis så att en då helt okänd Alicia Keys kunde uppträda hos Oprah Winfrey. Efter att ha sjungit låten ”Fallin” var en stjärna född.

Superbowl

Tre gånger har hon uppträtt i samband med finalen i amerikansk fotboll. ­Första gången hon fick uppdraget, ett av de mest prestigefyllda i USA, var 2005.

”Empire state of mind”

2009 släpptes låten som är ett samarbete mellan Keys och Jay Z. Låten sålde som smör i solsken och blev bägge artisternas största singelframgång.

Sjöng för Barack Obama

När USA:s president installerades för sin andra mandatperiod hyllades han av Keys. Hon uppträdde med låten ”Girl on fire” men ändrade titeln till ”Obama on fire”.

Personfakta

Namn: Alicia Augello Cook

Ålder: 32 år.

Familj: Gift med producenten Swizz Beatz, 34. Sonen Egypt, 2.

Aktuell: Uppträder på Way out West i morgon.

ANNONS

Glöm inte mors dag på söndag – beställ idag för leverans i tid!

Extern länk från Interflora

Beställ nu

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Rockbjörnen