Rockbjörnen väntar på dig

1 av 14 | Foto: ULF HÖJER
Robyn och Kent vann år 2000.
ROCKBJÖRNEN

Björnen sover i sitt lugna bo....

Men snart ska Sveriges coolaste nalle dansa igen.

Det är hög tid att samla juryn till landets allra finaste musikpris - Rockbjörnen.

Känns - i vanlig ordning - som det var alldeles nyss vi rev Cirkus i Stockholm.

Men sanslöst nog har ännu ett går snart gått och 27 januari firar vi igen.

På samma Cirkus.

Nio gnistrande Rockbjörnar ska delas ut till de grupper och artister som har svarat för 2002 års tyngsta insatser på popscenen.

Och det är som vanligt du som bestämmer vilka det är.

Med start i dag får världens största jury - Aftonbladets läsare - börja rösta.

Klasserna är de här:

Årets svenska kvinnliga artist, Årets svenska manliga artist, Årets svenska grupp, Årets svenska skiva, Årets svenska låt, Årets svenska nykomling, Årets utländska artist, Årets utländska grupp, Årets utländska skiva och Årets utländska låt.

Fram till 9 december är omröstningen helt öppen och du får föra fram vilka kandidater du vill.

Sen går de fem som fått flest röster i varje klass vidare till en andra omgång och du kan börja rösta igen.

Jag hoppas Markoolio läser det stycket noga. Han brukar klaga på att vi är snobbiga som aldrig nominerar honom, men det är alltså inte vi som sköter den saken.

Det är läsarna.

Hör du det, Marko?

Läsarna!

Lycka till, säger jag till dessa läsare.

Uppgiften ser rätt svår ut.

Det här året har inte var fullt lika roligt som det närmast föregående, men konkurrensen är ändå hård - i synnerhet på den svenska sidan.

Gamla rockbjörnsfavoriter som Håkan Hellström, Kent, Robyn, Lisa Nilsson, Red Hot Chili Peppers, Eminem, Thåström, Springsteen och Lundell har alla rört på sig.

Låt oss ta en snabb titt på alla klasser.

Årets svenska kvinnliga artist:

Här har konkurrensen varit beklämmande dålig de senaste åren och det är den i år också - hallå skivbolag, hur står det till med jämställdheten egentligen? Jag tror det är upplagt för Robyn. Hon är den klart starkaste lysande stjärnan och den så kallade comeback-plattan "Don"t stop the music" är mycket bättre än sitt rykte. Annars hade jag gärna sett Marit Bergman med den här björnen i famnen. Hon klev fram som det kvinnliga svaret på Håkan Hellström i år. Carola? Sommarshowen var utmärkt, men det räcker inte. Man kan säga ungefär samma sak om Lisa Nilsson.

Årets svenska manliga artist:

Håkan Hellström har vunnit två år i rad och ligger rimligen väldigt bra till i år också. Men det blir ingen promenadseger. Får framför allt konkurrens av Thåström. Han har alltid varit favorit hos Rockbjörnen-juryn och efter årets sommar är han klar contender. Ulf Lundell borde också kunna blanda sig i det här, men hans publik verkar inte vara så intresserad av den här sortens omröstningar.

Årets svenska grupp:

Kent vinner. Det törs jag ta gift på. De har alltid sopat banan med Rockbjörns-konkurrenterna när de varit aktuella och nu är de större än någonsin. The Ark, Caesar"s palace, The Hellacopters och The Hives lär ha chans att gå vidare, kanske även Roxette trots att de bara gett ut en samling - men ingen ruckar Kent här.

Årets svenska skiva:

Här blir det krig, främst mellan Kent, Håkan Hellström, Thåström och Robyn. Men jag tror Kent vinner här också. Som sagt, de är större än någonsin.

Årets svenska låt:

Det som talar emot Kent här är att de haft så många hits och att de måhända tar ut varandra. I så fall är det slagläge för Håkans "Kom igen, Lena" - eller rent av Caesar"s Palace och "Jerk it out". Vanliga one hit-wonders brukar inte ha mycket att hämta i Rockbjörnen, men man kanske ska utfärda varning också för något Supernatural-trams. Tv är ändå tv.

Årets svenska nykomling:

Här blir det intressant, många nya . Jag hoppas mest på Mando Diao, men tror att The Sounds, Melody Club eller Brolle jr drar längsta strået. Sensationella B>Franke får vänta tills nästa år, då debutalbumet hunnit ut.

Årets utländska artist:

Egentligen är väl Bruce Springsteen allra störst, bara han säljer 100 000 konsertbiljetter på några timmar. Men förmodligen är han för gammal för Rockbjörnen-publiken. Eminem har tagit hem de flesta internationella priserna och ligger bra till även här.

Årets utländska grupp:

Red Hot Chili Peppers eller Linkin Park. Såvitt jag kan förstå står det mellan dem och min röst ligger i så fall på RHCP. Men The Catheters var ju bäst.

Årets utländska skiva:

Eminems "The Eminem show" får flest röster.

Årets utländska låt:

Jag har alltid drömt om att få ge Elvis en Rockbjörn. I år finns chansen. "A little less conversation" var ju en av årets allra fetaste hits. Snälla, strunta i Las Ketchup och rösta på Elvis!

Rösta på din favorit!

Per Bjurman