”Ta mitt jobb? Forget about it”

Per Bjurman till läsare i Rockbjörns-chatten - läs alla frågor och svar

ROCKBJÖRNEN

Per Bjurman säger: Ja, nu är jag här. Hej hej.

tobias säger: skulle säga det att du är den ända anledningen till astt jag läser aftonbladet nu till frågan hinner du lyssna på dina favorit plattor när du måste lyssna på en massa ny musik hela tiden

Per Bjurman säger: Tack så mycket. Nja, kanske inte i den mån jag önskar. Det är mycklet lyssnande som bara blir jobb. Men det är svårt att klaga ändå, jag har som jobb att lyssna på plattor. Sämre skulle det kunna vara.

Robban H säger: Tjena Per! Visst har 2002 varit ett ganska trist rockår?

Per Bjurman säger: Jag tycker att det varit ett mellanår, ja. Men mest beroende på att de flesta av samtidens intressantaste rockband varit i studion istället för att ge ut skivor. 2003 blir desto bättre, för nu kommer ju de skivorna.

Tonfisken säger: tycker inte du oxå att det är lite tråkigt att Kent har fått så jätte många nomineringar? är de inte lite väl överskattade?

Per Bjurman säger: Nej, jag tycker inte de är överskattade och jag tycker snarare att deras många nomineringar är fantastiska. För övrigt är det ju ni, läsarna, som gjort de nomineringarna.

DP säger: Hur stora är chanserna för Deep Purple att någonsin få en rockbjörn?

Per Bjurman säger: Obefintliga.I synnerhet som de inte finns längre.

Fjodor säger: Jag är övertygad om att både Mando Diao och The Teenage Idols har vad som krävs för att kunna slå i USA. Kan The Hives så kan ovanstående. Eller vad tror du?

Per Bjurman säger: Mja, ingen alldeles dum teori. Men man ska komma ihåg att The Hives är ett exceptionellt band med exceptikonell integritet, karisma och förståelse för den innresta kärnan av den rock de spelar.

iggy säger: Tror du att det finns någon chans att Asheton-bröderna blir med på Iggy Pops turné? enligt rykten ska de ju vara med på hans nästa skiva.

Per Bjurman säger: Ja, det vore nåt. Otroligt mycket roligare än jönsarna han turnerat med de senaste åren i alla fall.

iggy säger: Hur reagerade du när du fick beskedet om Joe Strummers död?

Per Bjurman säger: Jag blev förvånad och ledsen.

Woody säger: Kommer Rockbjörnen hylla Joe Strummer?

Per Bjurman säger: Jag har inget med själva galan att göra så det vet jag faktyiskt inte.

Sifter säger: "Majoriteten är den bästa vägen, ty majoriteten är någonting synligt och sitter inne med makt att garantera sig lydnad. Den representerar emellertid de minst upplystas synpunkt." - Blaise Pascal. Följaktligen har Oasis ingen rockbjörn med sig hem ikväll. Är det inte lite tråkigt att RIKTIGA musiker nästan aldrig vinner priser??

Per Bjurman säger: Nej, jag delar inte uppfattningen att ”duktiga” musiker automatiskt gör den bästa musiken. Det handlar, anser jag, inte i första hand om teknik utan om roliga, intressanta och originella idéer.

Jenny_M säger: Vad tycker du om att de där fjantiga töserna med den där avskyvärda tomatsås-låten blev nominerade? Är inte det en skandal för musikvärlden?

Per Bjurman säger: Det har varit årets stora hit och folk tycker tydligen om den. Och eftersom det är just folk som står för de här nomineringarna är jag inte överraskad.

Frukost säger: Hej du är bäst. Vem hejar du på i Robinson? ¨Tror du att årets låt går till Kent eller Håkan?

Per Bjurman säger: Jag hejar inte på någon i Robinson eftersom jag inte tittar. Svårt att säga, risken finns ju att Kents fyra låtar tar ut varandra.

Robban H säger: När får man chansen att ge Massive Attack en rockbjörnsröst igen? 98 var ju senast. Känns dom fortfarande angelägna?

Per Bjurman säger: De känns angelägna om de någonsin ger ut en skiva igen. Och då finns chansen igen. Det är inte vriktigt upp till oss, är det?

ola säger: "originella idéer". Hur kan du då hylla band som Mando Diao och Sahara Hotnights?

Per Bjurman säger: Därför att jag tycker att de sätter en personlig, egen prägel på de oftast suveräna idéer de återanvänder. De har en egen ”dialekt”, om du förstår vad jag menar.

Tonfisken säger: Vad tycker du om rockvågen som härjar runt om i världen? Jag tänker på alla "The" band osv. Vill inte band som Mando Diao vara lite väl mkt rock och därför apa efter gamla storheter som Oasis. Oasis borde väl vara det senaste rockband som varit stora, bra och levt upp till en myt som inte känns som en fånig påklistrad mask? ex. Mando Diao "ascoola" kaxighet?

Per Bjurman säger: Tja. Oasis var bra och Mando Diao är bra.Jag tycker det verkar som att deras kaxighet är rätt sån genuin, faktiskt. Däremot delar jag verkligen inte uppfattningen att Oasis var det vsista intressanta rockbandet. De amerikanska som dykte upp under 2001, till exempel White Stripes och Strokes och Black Rebel Motorcycle Club, är mycket mer intressanta.

Björnen säger: Vad är det Håkan Hellström har som så många andra saknar?

Per Bjurman säger: Framförallt en passion och en dedikation få andra ens törs komma i närheten av. Viljan att gå precis hur långt som helst för att få¨det sagt som måste sägas.

Jenny_M säger: Håkan kommer att ta storslam. Annars är världen sjuk, sjuk, sjuk. Håller du inte med Mr Bjurman?

Per Bjurman säger: Det kommer nog att gå brta för Håkan. Skulle förvåna om han inte får björnar för tredje året i rad.

Helen säger: Vad tycker du om The SOunds framfart??

Per Bjurman säger: Jo, jag missunnar dem ingenting. KIan tycka att musiken är aningen ”lätt”, men de skriver starka låtar och alla soms kriver starka låtar förtjänar framgång.

Malin säger: Vem vill du helst se ta emot ett pris ikväll?

Per Bjurman säger: Marit Bergman. Mitt hjärta slår lite extra för henne och det vore väldigt kul om en indieartist som hon premierades.

blood on the tracks säger: Vilka är de skivsläpp som du ser framemot 2003?

Per Bjurman säger: White Stripes, The Hives, Vue, Strokes, Black Rebel, Soledad Brothers och Cardigans. Framförallt dem.

astrid säger: hej Per, har du redan lyssnat pa den nya Cardigans-Skivan? Är det underbara?

Per Bjurman säger: Jag har tyvärr bara hört singeln. Den tycker jag det är det bästa de gjort.

Abbath säger: Borde inte musikpris som Rockbjörnen användas till att pusha små, okända, men ändå kvalitativa band/artister istället för att hylla de redan erkända? Vad är poängen med det?

Per Bjurman säger: Poängen är framförallt att Aftonbladets läsare ska få göra sin röst hörd. För övrigt ser jag fram emot en massa svenska releaser också: Her Majesty, Franke och Whyte Seeds, till exempel.

Martin säger: Jag vill se Her Majesty live på Rock Björnen, kan inte Du fixa det!

Per Bjurman säger: Nej, eftersom jag inte är inblandad i galan blir det svårt. Dessutom är det lite sent att gå upp till marfknadsavdelningen och föreslå en sån programändring nu.

Lari säger: Vet du något som Thomas Rusiaks platta In the sun som kommer i februari?

Per Bjurman säger: Snarare i början av mars, vad jag hört. Har bara hört singeln och den är väl OK.

skurre säger: HALLÅ BJURMAN JAG VILL HA DITT JOBB KAN VI LÖSA DET???

Per Bjurman säger: Forget about it

ola säger: Är Her MAjesty verkligen något att hänga i julgranen? Jag såg dom på debaser och jag tyckte att det var rätt trist indierock.

Per Bjurman säger: Har också hört att den spelningen var sådär, men singeln är väldigt, väldigt bra.

Lari säger: vad tror du om Thåströms chanser för en rockbjörn?

Per Bjurman säger: Tämligen stora. Han har väldigt lojala och hängivna fans.

Jenny_M säger: Vem kom på idén med att dela ut en björn som pris egentligen? Kom det spontant, eller var någon rejält full som kom på att jo, en nallebjörn vore väl skojigt att ha som pris?

Per Bjurman säger: Jag vet faktiskt inte. Det var över tjugo år sedan de kom på den idén och då satt jag fortfarande hemma i Borlänge och kliade mig i fjunmustacshen.

tova säger: tror du att "hardcore" kent-fans numera är lite besvikna att de inte får ha sina älsklingar i fred?

Per Bjurman säger: Det är möjligt, men i så fall också aningen löjligt. Jag kan förstå känslan av att vilja ha saker för sig själv, men om man verkligen tycker om ett band borde man unna bandet i fråga framgångar - och man borde också unna andra att få uppleva det man själv haft sånt utbyte av.

skurre säger: borde det inte finnas en egen hårdrocksbjörngala så att band som In flames och deras likar får lite stöör plats i mainstream-media ??

Per Bjurman säger: Nej, vi borde inte ha några specilla galor för speciella kategorier.

Sifter säger: Per, Stones eller Beatles?

Per Bjurman säger: Jag är Stones-man.

erika säger: melody club eller the ark?

Per Bjurman säger: Öh, svårt. Den frågan är väl ingen riktig vattendelare, är den. Både och - och i både fallen bara delvis...

erika säger: Vad tror du om Melody Clubs chanser att vinna?

Per Bjurman säger: Hyggliga. De har haft betydande framgångar. Men konkuurrensen är rätt tung i deras klasser.

Karenina säger: Varför sågade du thåströms platta?

Per Bjurman säger: Om du läste den står det varför den fick två plus - ingen sågning för övrigt. Det finns inga andra argument än de som uttrycktes i recensionen.

Robban H säger: Finns det några du i efterhand tycker du gett för dåliga/bra recentioner?

Per Bjurman säger: Ja, det händer förstås med jämna mellanrum. Jag har inga konkreta exempel just nu, men det vore väl sorgligt om jag aldrig kunde ändra uppfattning. Bara riktiga dårar har samma åsikt hjela tiden.

b.bland säger: 2002 års bästa singel?

Per Bjurman säger: Jag hade ju ”Kom igen Lena” etta på min singellista.

Moa säger: Har du många groupies? Vi syns kanske på galan.....

Per Bjurman säger: Nej, det har genom åren varit uselt på den punkten. Nu är jag dessutom gift så det lär inte bli några sådana övningar i framtiden heller. Nu ska jag gå och ladda för festen. Tack för att ni var med, tack och hej!