- Jag hoppas få sjunga hos David Letterman

Robyn

Foto: Jan Danielsson
ROCKBJÖRNEN

Ett guld-album, två hitsinglar och en Rockbjörn för Årets svenska kvinnliga artist.

Robyn är het och siktet är inställt på Europa och Asien, men det är USA som är den stora utmaningen.

årets svenska kvinnliga artist: robyn

Sverige i dag. Världen i morgon.

Snart lämnar Robyn landet och hon gör det med bra saker i bagaget: ett guld-album, två hitsinglar och en Rockbjörn för Årets svenska kvinnliga artist.

Tre år hann gå mellan "My truth" och "Don"t stop the music". Publiken väntade tålmodigt kvar.

- Jag är inte överraskad, kände mig ganska lugn inför releasen. Jag visste att jag hade en trogen och bra publik i Sverige, säger Robyn.

Om hon har nån publik nån annanstans är en öppen fråga. I år ska den få sitt svar. Indikationerna är goda. Robyn har redan gjort en runda promotion i centrala Europa - Tyskland, Österrike, Schweiz, Holland - och i de länderna har singeln "Keep this fire burning" flitigt spelats i radion. Den har också gått bra i Frankrike.

Det här är länder som visade ointresse vid tiden för Robyns genombrott.

- Det hände ingenting i Europa den gången. Allt hände i Skandinavien och USA. Folk minns "Show me love" som en radiohit men ingen kommer ihåg mig som artist. Så man får vara ödmjuk och se hur det går. I Sverige är allt så enkelt. Ute i Europa är det som att börja om från början.

Snart släpps nästa singel, "Don"t stop the music", och därpå albumet med samma namn och sen blir det promotion, promotion, promotion"

I sommar väntar samma schema i Asien.

Men det är USA som är den stora utmaningen. Det var där Robyn slog igenom med "Robyn is here" och topp 10-singlarna "Do you know (what it takes)" och "Show me love". Det var där hon inte ens fick sitt nästa album, "My truth", utgivet, eftersom det ansågs okommersiellt.

- Jag åker över i höst. Det är ett så himla stort land att jag måste vara där i tre fyra månader innan plattan släpps. Totalt kommer jag att tillbringa nånstans mellan ett halvår och ett år i USA. Det blir press, radio, tv" Nånting varje dag. Ingenting är klart men jag hoppas naturligtvis på att få sjunga hos Jay Leno och David Letterman.

Skivbolaget har lovat att gå in med rejält med pengar i marknadsföringen. Ett måste om Robyn ska återta sin forna position.

- Till mig har de sagt att de ska jobba hårt med plattan. Det ska bli kul att komma över. Jag tror jag ska fixa en lägenhet i New York. Jag behöver en fast punkt och det är den stad jag tycker mest om. Människorna är roliga. Det är som en egen liten värld vid sidan av resten av USA.

Kanske kommer hon att spela in nåt nytt spår till USA-releasen. Helt säkert kommer det inte att dröja tre år till nästa skiva. Robyn har redan börjat skriva nytt material och tänker parallellt med allt annat då och då gå in i studion.

- Jag vill inte berätta om vilka visioner jag har, de måste få vara i fred så här i början. Men jag vill släppa ett album redan nästa år.

Hur det än går. Robyn kommer alltid att vara Årets svenska kvinnliga artist 2002.

- Det känns jätteroligt eftersom det är fansen som röstar. Det är aldrig en självklarhet att man vinner.

arkiv Robyn

Årets svenska kvinnliga artist

Årets svenska kvinnliga artist

Tore S Börjesson ([email protected])