– Man känner sig som Jesus utan korset

Kent

Foto: Mikael Gustavsen
ROCKBJÖRNEN

De har slagit alla rekord. Toppat alla listor och finns i alla (nästan) hem. Kent är störst, har släppt Årets svenska album och de är dessutom Årets svenska grupp.

Det är i mitten av mars 2002 och en månad kvar till dess att "Vapen & ammunition" ska släppas. Reportern som skriver det här intervjuar Kent och frågar om det inte är dags att göra ett gig i Globen. Bandet skrattar honom rätt i ansiktet. Globen? Blotta tanken är löjlig.

Sen kommer "Vapen & ammunition" och säljer platina fyra gånger om (240 000 exemplar).

Sen turnerar de två gånger genom Sverige och är störst, störst, störst och passar på, när de ändå är i farten, att också genomföra den största turnén genom tiderna på norsk mark (bland annat säljer de ut Spectrum i Oslo: 9 000 betalande). Allt som allt: 60 gig i Sverige och våra grannländer.

Sen, när de i princip varit hemma hos varenda människa och knackat på, säljer de ut Globen som ingenting.

Well"

- 2002 var ett år när alla nyheter var goda nyheter. Vi fick avsluta på Globen och" Man känner sig som Jesus utan korset, säger Jocke Berg.

Senast en rockmusiker fick ta till snickaren från Betlehem som bild för succé och framgång var när John Lennon i mitten på 1960-talet slog fast att Beatles var större än Jesus. Beatles var ett band som alla gillade. Den coolaste killen nere på klubben men även hans mamma och mormor. Med svenska mått mätt kan samma sak sägas om Kent.

- Det som är roligt med "Vapen & ammunition" och hur bra det gått är att våra gamla skivor har börjat sälja som fan. Folk köper allt vi gjort och får hela spektrat, säger Markus Mustonen.

Under året som gick kom det attraktiva samlingar eller nya album med Elvis Presley, Bruce Springsteen, Rolling Stones, Eminem, Red Hot Chili Peppers, Robbie Williams" Kent kan se ner på dem alla. De sålde mest och fick dessutom bättre betyg av kritikerna. Det beror på att "Vapen & ammunition" består av 10 urstarka låtar som klätts i en musikalisk kostym som på en och samma gång är enkel och elegant, lättillgänglig och exklusiv, alltså nåt för coolaste killen nere på klubben men också för hans mamma och mormor.

- Klart att mycket beror av hur den plattan blev, men jag tror inte att vi fått uppleva det här fantastiska året om det varit vår debut, säger Jocke.

"Vapen & ammunition" var bomben.

De fyra tidigare albumen, fem om man också räknar samlingen med b-sidor, var stubinen det slog gnistor om. Utan den ingen explosion.

- Jag är så otroligt tacksam att vi fått ta ett trappsteg i taget, hade den här succén inträffat med första skivan hade man blivit Banarne, totalt galen, säger Jocke.

- Ja, snacka om prestationsångest man i det läget haft inför andra skivan, säger Markus.

I dag finns ingen förvirring. Ingen känsla av: Hur lyckades vi egentligen med det här?

Det som finns är en självsäkerhet underbyggd av många år av arbete, en förvissning om att vi kan konsten, kan hantverket, vi kan göra om det och mer än så, vi kan göra det bättre. Men det i sig är ingen garanti för att den kommersiella succén kan överträffas.

- Det som hänt oss kanske aldrig kommer att hända igen. Oavsett om vi nästa gång gör världshistoriens bästa skiva. Det handlar ju inte så mycket om det. Det har mera med tajming att göra, att släppa rätt sorts skiva vid rätt sorts tillfälle. Förra året fick jag liksom skaka liv i mig själv och tänka: Njut! Det här är kanske once in a lifetime. Kanske blir det här mitt livs bästa år. Det ger märkliga perspektiv. Det är samtidigt en deprimerande tanke, säger Jocke.

Å andra sidan kan det fortsätta som hittills - framåt och uppåt - och det ger än märkligare perspektiv. Kent var en gång ett band utan skivkontrakt i Eskilstuna med föresatsen att bli pappfigurer i skivaffärernas skyltfönster. De gav det tre år och sen skulle de vara störst i Sverige. De skulle göra de största inomhusgigen. De skulle" Målen var högt satta från början, rent ut sagt jävligt kaxiga, och nu är de förverkligade. Så vad blir nästa mål?

Om Globen var galet känns tanken på ett utsålt Ullevi helt sinnessjuk. Men varför inte?

Kent har bara i Sverige sålt 240 000 exemplar av det senaste albumet och det ligger fortfarande etta på albumlistan och innehåller fler än de tre hitsinglar vi redan hört. 100 000 norrmän äger det. Kent har toppat sina tidigare försäljningssiffror också i Finland och Danmark. De har sålt så mycket skivor att de hör till BMG:s bäst säljande artister i Europa och plötsligt inser man att det som låter sinnessjukt är friskt: Kent kan som första svenska band sälja ut en arena av Ullevis storlek.

- Ja, vi får väl se" Det är också det här med att veta" att väga upp olika saker och veta var man ska kliva av nånstans, säger Jocke Berg försiktigt.

De otroliga framgångarna innebär naturligtvis att satsningen på USA känns realistisk igen.

- Det är en förutsättning att skivbolaget går in med mycket pengar, gör de det vet man att de kommer att jobba för att få tillbaka på satsat kapital. Det är den enda garantin man har. Förra gången lovade de guld och gröna skogar men höll otroligt lite.

Annars ser 2003 ut att bli relativt lugnt. Kent har hittat en replokal och ska inreda den med en studio. I sommar börjar de repa. Kanske blir det nån festivalspelning. Sen börjar arbetet med nästa skiva. Jocke har redan byrålådan full med låtar och att låtskrivarkraften är oförändrat stark bevisade han med hitsingeln "VinterNoll2". Den ger en fingervisning om hur nästa album kommer att låta.

- Jag hade precis skrivit den när vi spelade in den. Vi gjorde den på ren energi. Jag tror att vi nästa gång vill göra nåt som inte är lika arrangerat som "Vapen & ammunition", att det mera baseras på energi, säger Jocke.

Fram till dess kan han och de andra i Kent njuta av Rockbjörnarna nummer 7 och 8 i karriären.

- Det har instiftats många nya priser på senare tid, alla radiostationer har sin egen gala, men Rockbjörnen är ju" säger Jocke och tappar tråden. Markus Mustonen tar upp den:

- Rockbjörnen är klassikern.

arkiv Kent

Årets svenska grupp

Årets svenska album

Årets svenska grupp: Kent Årets svenska album: Vapen & Ammunition

Tore S Börjesson ([email protected])