Formstarka chilifrukter

Red Hot Chili Peppers

Foto: THOMAS ENGSTROM
Precis så här glada blev grabbarna i Red hot chili peppers över att vinna två Rockbjörnar, en för Årets utländska grupp, och en för Årets utländska låt med "By the way".
ROCKBJÖRNEN

LOS ANGELES

Droger har ersatts med yoga. Sprit har fått stryka på foten för hälsokost.

Tvåfaldiga Rockbjörnen-vinnarna Red hot chili peppers har växt upp, och är bättre än någonsin.

Jag träffar RHCP i bandets replokal i Los Angeles. Ett par timmar innan mötet förvarnar skivbolags- representanten: RHCP kan vara stökiga att ha att göra med, speciellt i grupp.

Kanske det, men inte i dag. Hela gänget är förvånansvärt lugna och tillmötesgående. Anthony Kiedis sköter snacket. De övriga medlemmarna har mest svårt att sitta stilla.

Skivan "By the way" ger ett lite mer melodiskt och lugnt intryck än era tidigare album. Har ni växt upp?

- Vi är fortfarande samma killar som vi alltid har varit. Harmonin har alltid funnits där, gömd under stressen. Det är bara det att ingen har lagt märke till den sidan av oss tidigare. I dag ser våra liv lite annorlunda ut än de tidigare har gjort. Vi ignorerar inte någon form av livserfarenhet i våra texter. Smärta, sjukdomar och stress är en del av livet. Det kommer alltid att avspegla sig i våra texter, men kanske i andra former, i andra dimensioner. Vi är lite mer finslipade nu. Vi har utvecklats lite till.

-Men som sagt, jag är fortfarande samma galna kille från Michigan som lär lite mer om livet för varje dag.

Vegetarisk mat, yoga och AA-möten, är det Kaliforniens hälsosamma livsstil som har tagit över era liv?

- Yoga är inte ett kaliforniskt påhitt. Det utövas även i Indien och England. Över hela världen faktiskt. Jag följer inga trender. Mina egna erfarenheter har format min livsstil. Din hälsa är en del av din personliga harmoni. Den kan aldrig vara en trend. Du måste själv komma fram till vad som funkar bäst för dig. Vänlighet och respekt för andra människor är en bra början till ett harmoniskt liv. Långa bergspromenader med min hund, ett avslappnande bad eller att läsa en bok ger mig lugn och ro.

Vad skiljer RHCP ifrån den nya rockgenerationen?

- Saker och ting förändras konstant med tiden. Även musikscenen. Vi förändras också och får nya livserfarenheter. Med det påverkas även vår musik. Det har alltid funnits bra och dålig musik genom tiderna. Den bästa musiken kommer oftast ifrån undergroundgrupper. Grupper som allmänheten sällan får ta del av då den förstås inte spelas på vare sig radio eller MTV.

Finns det några nya unga rockstjärnor som du tycker lever upp till er standard?

- The Maris Volta. Jag ger dem mitt högsta betyg. Om du inte hört talas om dem tidigare får du höra dem när vi kommer till Sverige. De är vårt förband på Europaturnén.

Det har varit ganska mycket fram och tillbaka med RHCP:s bandmedlemmar

under åren. Är det Anthony, John, Chad och Flea som är framtidens RHCP?

- Det finns egentligen ingen anledning att spekulera eller fundera över det som har varit. Vi är lyckliga tillsammans. Som band funkar vi bra som det ser ut nu.

RHCP firade sitt 20-årsjubileum i somras. Hur ser framtiden ut? Funderar ni på att gå i pension?

- Det tog oss många år innan någon ens hörde talas om oss eller vår musik. Det känns som de här första 20 åren bara var början. Bokens första kapitel.

- RHCP har mycket kvar att ge och uttrycka genom vår musik och som grupp.

arkiv Red Hot Chili Peppers

Årets utländska grupp

Årets utländska låt

Årets utländska grupp: Red Hot Chili Peppers Årets utländska låt: "By the way"

Sofia Björkman