Här är den hetaste musiken i sommar

Aftonbladets musikprofiler listar topparna – och flopparna

ROCKBJÖRNEN

Markus Larsson:

Tre höjdpunkter

1. Bruce Springsteen (Ullevi, Göteborg, 4–5 juli)

Here we go again. Förhoppningsvis blir El Bossos två konserter på Ullevi den 4 och 5 juli, ehum, riktigt gråtbra. Och med tanke på att han uppträder på amerikanska nationaldagen – törs vi hoppas på en ”Independence day”? Eller ”Sandy”? Det kan också vara sista gången som vi får se en vital konsert med E Street Band i Sverige.

2. Broder Daniel (Way out west, 7–9 augusti)

Ett av de bästa och mest inflytelserika svenska banden i modern tid gör en sista konsert på Way Out West i Göteborg. Det lär bli en stor och underhållande trafikolycka. Och de får gärna sätta punkt genom den tio minuter långa versionen av ”When we were winning”.

3. Vampire Weekend (Accelerator, 24–24 juni)

Unga och snoriga brats från New York som gör allt för att låta som Paul Simon. Givetvis en av de intressantaste bokningarna på årets Accelerator-festival. Läs mer och tyck till om konserten här!

Floppvarning

Hultsfredsfestivalen (12–14 juni)

Tyvärr. Arrangörerna påstår att biljetterna säljer bra. Men så hette det i fjol också. Snart får vi veta om Rockparty leker Bagdad Bob – eller om festivalen lyckas resa sig efter förra årets publikfiasko.

Jenny Seth:

Tre höjdpunkter

1. Jay-Z (Globen, Stockholm, 19 juni)

Världens största rappare för första gången i Sverige på riktigt! För den där anonyma klubbspelningen 1996 som ingen var på räknas väl inte? Räkna med ett fullknökat Globen, ett stort ego och ett megamedley av partyhits.

Läs mer och tyck till om konserten här!

2. Dolly Parton (Stadion, Stockholm, 13 juni)

Efter att ha sträckläst Stephen Millers biografi ”En smart blondin”, om den fattiga flickan från Tennessee som charmade en hel värld, är suget efter att få se den amerikanska drömmen personifierad större än någonsin.

Läs mer och tyck till om konserten här!

3. Kylie Minogue (Globen, Stockholm, 11 juni)

Tjuriga Madonna kan slänga sig i väggen. När det kommer till glitter, glamour och spektakulära shower är det en kort, gullig australienska som slår alla rekord.

Läs mer och tyck till om konserten här!

Floppvarning

Festivalerna

Få har lyckats uppbåda intressanta bandscheman, alla krockar med alla och publiken kan omöjligen räcka till. Trots att festivalerna är så många tillhör den här sommaren mastodonterna, ikonerna och arenakonserterna.

Mattias Kling:

Tre höjdpunkter

1. Iron Maiden (Ullevi, Göteborg, 26 juli)

En repertoar som tar sats i magnifika livedubbeln ”Live after death” och ett Ullevi där till och med luften ovanför arenan sålde slut på ett nafs. Det kommer bli magiskt, tro mig.

2. At The Gates (Sweden Rock Festival, 5 juni)

Den återbildade dödspatrullen lär bli svårstoppad på torsdag i Blekinge.

3. In Flames (Metaltown, 28 juni)

Uppvisningen på Gröna Lund i torsdags torde vara omöjlig att toppa, men frågan är om inte framträdandet på hemma-plan kommer att bli något i särklass.

Floppvarning

Hultsfredsfestivalen (12–14 juni)

Förvisso återstår en och en halv vecka till evenemanget, men ett svagt program lär ha svårt att locka de fornstora publikskarorna till Småland.

Håkan Steen:

Tre höjdpunkter

Duffy (Accelerator, 24–25 juni)

Få är hetare nu, och jag anar en stilfull soulbomb i den här unga walesiskans show. Att Accelerator dessutom har Band Of Horses, El Perro Del Mar, Hercules And Love Affair och The Brian Jonestown Massacre är förstås en lysande bonus.

Läs mer och tyck till om konserten här!

Neil Young (Roskildefestivalen, 3–6 juli)

Efter femplus-succén i Köpenhamn i vintras måste jag självklart se honom igen. Roskilde är starkt i övrigt också, med Cat Power, The Gossip, Hot Chip, Jay-Z, M.I.A., My Bloody Valentine och Radiohead.

Broder Daniel (Way Out West, 7–9 augusti)

Avskedskonserten, vad mer behöver sägas? Way Out West har för övrigt alla möjligheter att upprepa fjolårssuccén, programmet rymmer ju även Håkan Hellström, N.E.R.D., The Flaming Lips, Beirut, Franz Ferdinand, No Age, The Sonics, Sonic Youth, Silverbullit och Kleerup.

Floppvarning

Eva Dahlgren och Peter Jöback (turnépremiär i Langesund, 25 juli)

Två bra artister med bred publik, men frågan är hur lockande kombinationen är. Jöback har dessutom turnerat väldigt flitigt på egen hand det senaste året.