En miljon kan bli bestulna – på festival

Så skyddar du dig mot stöld

Foto: Foto: EIVIND VOGEL RÖDIN, JERKER IVARSSON
Festivaldeltgare är ett populärt mål för tjuvar. Obs: Personerna på bilden har ingen anknytning till artikeln.
ROCKBJÖRNEN

Regn, slokande tält och överfulla toaletter är inte de enda problemen för festivalbesökarna i sommar.

Festivalerna är ett paradis – för tjuvarna.

I sommar väntas en miljon festivalbesökare bli bestulna runt om i Europa.

Nära en miljon festivalbesökare, en av tio, kommer i sommar bli bestulna på sina ägodelar medan de kollar på sitt favoritband, enligt en ny undersökning gjord av försäkringsbolaget Zürich Incurance.

Musikälskarna nöjer sig inte längre med att ta med ett tält och en sovsäck. I dag har festivalbesökarna med sig värdesaker – mobiltelefon, kamera, iPod eller MP3-spelare och plånbok – till ett totalt värde av över 36 miljarder svenska kronor.

”200 brott förra året”

På torsdag drar en av Sveriges största festivaler igång, Peace and Love i Borlänge. Polisens pressansvarige i Borlänge, Sven-Åke Petters, bekräftar att stölder är vanliga under festivalen.

– Med fjolåret som facit så genererade festivalen i 200 brott, flertalet var stölder och de flesta skedde på campingområdet.

Enligt Sven-Åke Petters är det mindre troligt att det är organiserade ligor som söker sig till festivalen, utan att det rör sig om folk som stjäl från varandra.

Hur går stölderna till?

– Folk är ovarsamma och lämnar eller glömmer kvar saker, till exempel mobiltelefonen, helt öppet. Då kan man bli av med dem. Ofta upptäcker de som drabbats stölden en stund efter det hände. Det är ju en del festande också på festivalerna.

Trots stöldriskerna visar undersökningen att bara 25 procent av festivalbesökarna tänker på att skydda sina värdesaker, skriver Music News.

Sven-Åke Petters har några tips om hur man skyddar sig från tjuvarna.

– Ha kontroll över ägodelarna. Lås om dig så gott det går och skylta inte med musikanläggningar och dylikt för att eliminera impulsbrott.

FAKTA

Några tips tips på hur du skyddar dig från stöld på festival

1. Ta inte med något du inte har råd att förlora. Lämna konto- och kreditkort hemma om du inte tänker använda dem, eller ta bara med ett kort för säkerhets skull.

2. Se till att du har en ordentlig försäkring innan du åker. Fråga ditt försäkringsbolag vad som gäller.

3. Ta med billiga grejer, till exempel en engångskamera i stället för en digital och ett lågpristält i stället för det bästa fjälltältet.

4. Om det finns, använd dig av låsbara förvaringsboxar på området.

Källa: Music News