”Någonting har hänt i år”

ROCKBJÖRNEN

Nomineringarna är klara.

Och resultatet förtjänar ett spontant, litet hurra.

Hittills ser det ju rätt... hyggligt ut.

Aftonbladets musikkrönikör Markus Larsson.

Vid det här laget brukar jag, som ni säkert vet, få släpa mig bort till akuten för att plåstra om min musiksmak.

I det här sammanhanget brukar den ju bli lika ömt behandlad som Muhammed Alis päronboll. Men i år har nånting hänt.

Jag ser till exempel att magnifika Lykke Li har blivit nominerad till årets nykomling. Jag ser att Markus Krunegård verkligen har klivit upp från sitt indiekällarhål och blivit en etablerad Rockbjörnen-favorit. Och jag ser framför allt att de välförtjänta kritikergunstlingarna i Glasvegas lyckats få in sin svartklädda heart & soul-rock i tre tunga kategorier.

Att Kent bara behöver släppa en melankolisk fjärt för att det ska börja regna björnar över Eskilstuna känns fortfarande ganska självklart. Många artister skulle säkert skära bort ena ögonlocket för att få ha lika hängivna fans som dem. Inte minst så länge den ekonomiska lågkonjunkturen rasar fram genom landet.

Sen har jag givetvis inga problem alls med att Håkan Hellström fortsätter att vara en dominerande virvelvind på den svenska popmarknaden. Som jag skriver härintill – den fantastiska sång- och-dans-mannen från Västra Frölunda är det största som hänt pop-Sverige under 2000-talet. Den som inte förstår det har tyvärr tappat öronen i sjön.

Naturligtvis finns det några vissna lingon bland de nominerande. Ola? Danny? Jason Mraz? EMD? Bara frågar. Men populariteten för artister som exempelvis tar genvägen via diverse lekprogram och direktsända talangjakter på tv börjar äntligen svikta. Jag ser det som en seger för musiken.

Men det är inte klart än. Nu börjar finalomgången. Nu är det verkligen dags att rösta järnet för att få fram vinnarna.

Och glöm inte heller årets specialkategori. Eftersom Rockbjörnen fyller 30 nästa år delar vi ut ett lifetime achievement-pris till en artist eller grupp som influerat och inspirerat och berikat svensk popmusik i tre långa decennier.

En specialjury som bland annat består av, tja, Markus Larsson har nominerat följande fem jättar:

Ulf Lundell, ABBA, Per Gessle, Magnus Uggla och Thåström. Och du bestämmer givetvis vem eller vilka som får den tyngsta Rockbjörnen nånsin.

Jag har sagt det förr och jag vill inte påverka slutresultatet, men...

En Uggla är en fågel och inte en artist.

Kan inte sägas för ofta.

FAKTA

Här är Markus Larssons vinnare

Årets kvinnliga artist

Larssons val: Robyn. Hon behöver knappt spela i Sverige. Eller släppa en ny skiva. Ändå blir Robyn nominerad. Det säger en del om hennes särställning inom svensk pop.

Årets manliga artist

Larssons val: Håkan Hellström. Historieböckerna kommer att visa att 2000-talets första decennium regerades av en genial soulartist från Göteborg.

Årets svenska grupp

Larssons val: Kent har haft bättre år. Sugarplum Fairy känns ganska lättviktiga. Och resten av namnen säger mig inte ett skit. Men det får bli In Flames. De har i alla fall förstått att stor liveunderhållning bygger på snuskigt mycket eld och bomber.

Årets svenska nykomling

Larssons val: Lykke Li. Från ingenstans klev hon fram och gjorde elektronisk framtidspop som höll samma höga klass som Robyn, The Knife och Jenny Wilson.

Årets svenska låt

Larssons val: "Jag är en vampyr". Soloartisten Markus Krunegård visade plötsligt upp en kapacitet som bara skymtat förbi i grupper som Laakso.

Årets svenska album

Larssons val: "För sent för Edelweiss". Tävlingen var avgjord i och med första spåret "Tro och tvivel". Vi kommer att glömma bort mycket från 2008. Men inte den makalösa sagan om Karl-Johan, Långedragspaviljongen och... den där parkbänken.

Årets svenska liveakt

Larssons val: För åttonde året i rad: Håkan Hellström. Överlägsen scenmagiker. Konkurrenterna når inte ens upp till hans vänstra fotknöl.

Årets utländska artist:

Larssons val: Duffy. Ojämn artist. Men ändå ett självklart val tack vare de hjärtskärande bonusballaderna på deluxe-versionen av debutskivan "Rockferry".

Årets utländska grupp

Larssons val: Glasvegas. Skottarna fick popmusik att handla om arbetarklass och oljud igen. Det var lika välkommet som regimskiftet i USA.

Årets utländska låt

Larssons val: "Viva la vida". Coldplays svar på kyrkobyggnaden Sagrada Família i Barcelona. En häpnadsväckande stor och vacker popkoloss.

Årets utländska album

Larssons val: Glasvegas. Ett brittiskt band har inte blivit lika uppskrivet sen Blur och Oasis munfäktades på 90-talet. Och med all rätt. Flera av melodierna är helt oförglömliga.