Det kostar att sitta bekvämt

Bättre band – och publiken ska slippa trängas

Foto: Rickard Nilsson
Lite...vuxnare För att satsa mer på bekvämligheten för gästerna släppte hårdrocksfestivalen färre biljetter i år.
ROCKBJÖRNEN

NORJE. Större och bättre?

Ja.

När det gäller allt – förutom besökarantalet.

Tvärtemot gällande tillväxttänkande sänker rockfesten i söder publikambitionen då den presenterar sitt starkaste program hittills.

Mattias Kling.

Orsaken till detta stavas komfort.

Eller som festivalens pressansvarige Martin Forssman uttryckte det i Svenska Dagbladet i förra veckan:

– Vi skulle skjuta oss i foten om vi fortsatte att växa. Biljetterna kostar en slant och vi lever på att det här ska vara något av en lyxfestival.

Det ligger en hel del i det påståendet. Med en musikgenre som förra året firade 40 pannor – om man räknar födelsen till Led Zeppelins första albumsläpp 1969 – så är det inte bara musikanterna på scen som börjar nå en ålder­ då många börjar tänka lugna stunder i bersån.

Det gäller även publiken, som i stigande grad ställer allt högre krav på bekvämlighet och annat som inte­ i första hand är syno­nymt med festivalliv. Som inte tycker det är optimalt att trängas utan som vill ha sin upplevelse lite mer… vuxen.

Däremot kommer den decime­rade publiksiffran – från 35?000

­ 2009 till helgens 33?000­ – knappast att skicka tillbaka festivalen­ till de ekonomiska kris­åren i början av 2000-­talet.

Med tanke på att Sweden Rock Festival förra året, enligt Dagens Industri, omsatte 74 miljoner kronor och gjorde ett resultat på 20 miljoner finns det en vilja att betala­ för rock och ett veckoslut i Norje.

Det kostar på att vara vuxet bekväm, helt enkelt.

Desto mer expansivt är då årets program. Uppställningen, med Gary Moore, Aerosmith och Guns N’ Roses som dragnamn, är imponerande och exklusiv. Men även under dragplåstren har bokningsansvariga lyckats få till några riktigt intressanta akter.

Watains mörkermässa på lördag lär bli en tilldragelse att prata om i månader framöver, tramspudlarna Steel Panther har ett mytomspunnet rykte att leva upp till, medan det akustiska framträdandet av Tiamats frontman Johan Edlund är en premiär att se fram emot.

Lägg därtill Opeth, Anvil, WASP, Treat, Death Angel, Switch Opens och elakingarna i Mayhem. För att nämna några.

Ja, det kostar på att vara bekväm. Men i långa loppet kan det vara värt varje korvöre.

FAKTA

KLINGS KANON

När detta skrivs är klockan snart elva. Jag fryser inte. Och det har inte regnat. En liknande fortsättning och rehabiliteringen efter årets festival lär bli busenkel.

KLINGS KALKON

På grund av sen och krånglig hitfärd så missade jag monster­thrasharna i F.K.Ü. Skräcken är total.