”Jag har tjejer, sprit & droger här i limon”

Rick Springfield om åldern, musiken och rollen som sig själv i ”Californication”

1 av 3 | Foto: Rickard Nilsson
ROCKBJÖRNEN

NORJE. Att spela en rejält skruvad version av sig själv är inte problemfritt.

Efter tv-serien ”Californication” har Rick Springfield fått vänja sig vid att bli kallad både knarkare och idiot.

– Folk förstår inte alltid att man spelar en roll, säger han till Nöjesbladet.

Ingenstans kunde krocken mellan festivallivets smutsiga vardag och rockmytens glamourösa liv vara tydligare.

På en lerig och avskild parkering står en blankvit limousine. Plötsligt öppnar Rick Springfield, 60, dörren. Med ett skratt.

– Välkommen in i min limo. Här finns sprit, tjejer, droger – allt du behöver!

Första gången

Det är bara timmar kvar tills Rick ska spela på Sweden Rock. För första gången någonsin.

Numera rullar rockkarriären igen. Och parallellt jobbar Rick med den skådespelarkarriär han påbörjade för drygt trettio år sedan.

– Nu när jag är äldre och kan mer om yrket njuter jag verkligen av det. Speciellt av roller som den i ”Californication”, säger Rick Springfield.

Det var inför tredje säsongen som han blev tillfrågad om att medverka i humordramat om författaren Hank Moodys lätt dekadenta leverne.

Men först var Rick emot hela idén. Uppdraget var att spela sig själv, men med kraftigt överdrivna och påhittade karaktärsdrag.

– Det är ju som att anlita en läkare för att spela läkare i en serie. Det är det ju ingen som gör. Och Rick i serien är rätt mycket av en hedonistisk idiot. Han respekterar inga människor överhuvudtaget och det är något jag alltid har försökt att göra. Men självklart använder jag mycket av mig själv i serien. Jag har onekligen varit i en del sexuella situationer.

Höga tittarsiffror

Rollen har gett karriären ny fart men också baksidor. Nyligen fick en kompis försvara Rick när någon förfärades av att sångaren var så nere i droger. Allt utifrån ”Californication”-rollen.

– Jag har aldrig sysslat med droger. Visst, jag har väl tagit lite genom åren men jag har aldrig varit en snortare eller galen i droger. Det är inte min grej.

Fjärde säsongen är redan på gång. Den här gången utan Rick.

– Jag vet att deras tittarsiffror gick upp när jag var med. Men jag vill vidare. Inte fastna i någon annans tv-show.

FAKTA

Rick Springfield om...

... att spela på Sweden Rock:

– Jag älskar utomhuskonserter och jag har länge velat komma tillbaka till Europa. Jag har nog inte varit här på 25 år, säger Rick Springfield.

... jobbet med ”Californication”:

– Man måste verkligen gå in i rollen, det kretsar ju mycket kring sex. Men alla som jobbar med serien har verkligen lika kul som du tror att vi har när vi gör den, säger han. .

.. den skruvade rollen:

– Jag sa att jag var på allt de tyckte sig se i min rollkaraktär. Och man kan väl säga att de verkligen tog mig på orden, säger Rick och skrattar. De klippte faktiskt bort några saker som till och med var skruvade för dem.