APPETITE FOR...

Exorcism Terapi Gurus

Foto: AP
Rockens kanske märkligaste personlighet gästar Sweden Rock Festival med sin nya version av Guns n' Roses ikväll.
ROCKBJÖRNEN

Världen har undrat i femton år.

Ikväll spelar rock’n’rollens svar på Greta Garbo i Sverige – men frågan kvarstår:

Hur mår du egentligen, Axl Rose?

Mick Wall.

Mick Walls liv förändrades på fem minuter och fyrtioen sekunder.

Det var 1991, och den brittiske musikjournalisten hade precis lyssnat på Guns N’ Roses album ”Use your illusion II”.

En av låtarna hette ”Get in the ring”.

– Jag får mejl från folk som inte ens var födda när låten spelades in, som skriver att de vill spöa upp mig. Jag förstod direkt att jag skulle tillbringa resten av livet med att prata om den där låten, berättar Mick Wall för Nöjesbladet.

Wall och en handfull andra journalister hade av olika anledningar kommit i olag med Axl Rose. Nu hotade sångaren i världens största rockband med spö och uppmanade dem att ”suck my fucking dick” i en låt som skulle höras av miljontals fans. Nästan tjugo år senare blir den i dag 52-årige Mick Wall fortfarande påmind om den.

– Gud, ja. Du skulle se alla websajter som fans har gjort om ”Get in the ring”. Folk vill fortfarande prata med mig om det. På min gravsten kommer det att stå ”Mick Wall – get in the ring, motherfucker”, säger han och skrattar.

”Ingen fajter”

Har du någonsin känt dig hotad?

– Nej. Axl är en liten kille med pinnsmala armar, han är ingen fajter. När låten kom ut sa jag till hans folk att jag kunde dyka upp när som helst om han ville prata. De andra som namngavs i låten har gjort liknande saker, och Vince Neil – som Axl också hotade med spö – erbjöd sig att komma till skivbolaget och göra upp. Men Axl drog sig alltid undan.

Under åren som gått sedan dess har den karismatiske frontmannen fortsatt att dra sig undan – från gamla bandmedlemmar, kompisar, flickvänner, manager och journalister. William Axl Rose, 48, är en gåta som aldrig verkar få ett svar.

Är han galen? Ett missförstått geni?

Och vad gjorde han egentligen under de där femton åren mellan GN’R:s näst senaste album (”The spaghetti incident, 1993) och deras senaste (”Chinese democracy”, 2008)?

Är det sant att han brände 72 000 dollar (600 000 kronor) på en exorcism? Att han testade regressionsterapi och började minnas tidigare liv som indian? Är det sant att han rådfrågade en kvinnlig guru vid namn ”Yoda” om precis allt? Att hon studerade fotografier på människor som sökte jobb hos honom, och sorterade bort de som hade ”dålig karma”? Att Yoda sa till Axl att en av hans personliga assistenter hade försökt mörda honom i 50 000 tidigare liv, varpå Axl gav assistenten sparken?

”Rockens Jackson”

Mick Wall – som har skrivit boken ”W.A.R - the unauthorized biography of Willam Axl Rose” och skulle kunna doktorera i Axl-vetenskap – tvekar inte med svaret.

– Allt stämmer. Och verkligheten var, och är fortfarande, mycket, mycket värre än så. Han är den konstigaste rockstjärnan i världen i dag. Vi pratar rockens Michael Jackson här, eller de sista dagarna i Elvis Presleys liv. Axl är inte bara en galen rockstjärna, han är en människa med djupa, känslomässiga problem.

Hur lever Axl i dag?

– Han har inga vänner, förutom sin halvbror. De han umgås med är folk som jobbar för honom. När han inte turnerar sitter han i sitt hus, kollar på tv eller surfar runt på nätet och kollar om någon har skrivit något om honom. Han sover på dagarna och är vaken på nätterna. Han har gjort sig ovän med alla gamla vänner, inklusive alla i det gamla bandet. Jag pratade nyss med Izzy (Stradlin’, gitarrist i GN’R 1985–1992) som sa att Axl brukar ringa honom ibland och säga saker som ”du sa en sak till mig 1996 som jag inte kan förlåta dig för”. Izzy hör ljudet av prasslande papper i bakgrunden, som om Axl har skrivit upp allt på små lappar för att minnas det. Jag menar, vem håller på så där? Det är ju helt galet!

Faktum kvarstår.

Ett band med namnet Guns N’ Roses kommer att äntra scenen i blekingska Norje ikväll och bjuda publiken på klassiska Guns N’ Roses-låtar som ”Welcome to the jungle”, ”Mr. Brownstone” och ”Paradise city”.

– Men det ni kommer att få se är inte Guns N’ Roses, det är Axl Rose och några han betalar för att spela med honom. De gamla Guns-medlemmarna skulle älska att återförenas och turnera med honom, men de vill inte betala 200 000 dollar nästa gång han startar ett upplopp nånstans för att han inte dyker upp. Det är väldigt tragiskt alltihop. Jag förutspår ett sorgligt slut på den här sagan.

”Han ÄR död”

Du menar att han kommer att dö i förtid?

Mick Wall blir tyst i luren. Sen suckar han och säger:

– Jag tror att han är död. Han har vänt livet ryggen.

FAKTA

W. Axl Rose på 20 sekunder

Föddes 1962 i Lafayette, Indiana, USA, som William Bruce Rose, Jr. Bildade Guns N’ Roses 1985 med Saul ”Slash” Hudson, Michael ”Duff” McKagan, Jeffrey ”Izzy Stradlin” Isbell och Steven Adler. Släppte ”Appetite for destruction” 1987, en skiva till dags dato sålt i över 33 miljoner exemplar. Även skivorna ”Lies” och ”Use your illusion I & II” blev stora försäljningssuccéer. Från 1996 och framåt är han enda kvarvarande originalmedlemmen i Guns N’ Roses. Albumet ”Chinese democracy”, som hade tagit över tretton år att spela in, blev en flopp när det släpptes 2008.

ARTIKELN HANDLAR OM