Sommarspelningar hotas av regn & kyla

Jenny Seth om publikhatet

1 av 3
ROCKBJÖRNEN

Artister som vill liva upp en stelfrusen publik har ett hårt arbete framför sig.

Regnblöta åskådare har nämligen en tendens att hata allt som händer på scen.

Man gör helt rätt i tacka ja till kaffe om man är på anställningsintervju, åtminstone om personen som intervjuar också tar en kopp. Forskning har visat att själva värmen från kaffet gör chefen mer välvilligt inställd till intervjuobjektet och chansen till jobb ökar.

Visst borde man då kunna dra, den inte särskilt revolutionerande, slutsatsen att kyla påverkar människors intryck av andra till det sämre?

Att snacka om väder kan verka extremt uttjatat, men som alltid betyder inramningen allt. Det gäller även i livesammanhang och temperaturen påverkar upplevelsen, även av favoritband, starkt. En konsert blir helt enkelt automatiskt bättre om man är varm.

De senaste dagarnas internationella musikgäster har massor av fans men blev ändå tvingade att, bokstavligt talat, kämpa i motvind. Både på Sweden Rock i Blekinge, Stockholm jazz festival och Kiss spelning på Stadion har juninatten visat sitt fulaste tryne och termometern knappa tolv grader.

I sin recension av lördagens Guns N’ Roses-konsert beskrev Markus Larsson stämningen som ”rå och kall och fuktig och trött och uppgiven och ilsken”.

Och Missy Elliott dansfest på jazzfestivalen hade blivit hundra gånger roligare om man sluppit halka omkring huttrande på Skeppsholmens hala kullerstenar.

Ingenkänner sig snygg i en skrynklig regnponcho och det är svårt att applådera med vantar och ett bångstyrigt paraply i handen.

Den svenska sommaren är hänsynslöst kort och lynnig men också späckad med utomhuskonserter och festivaler. Ett tips för att härda ut kyliga kvällar i publikhavet är att göra som buffelhjordar på kalla slätter: Stå så nära varandra att bara de längst ut i kanterna fryser ihjäl.

För alla som månar om sin personliga sfär och spyr på uttrycket ”Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder” har ju Nationalteatern annars en tidlös lösning på problemet: Fyllan värmer bäst.

ARTIKELN HANDLAR OM