Willies mix är mer rock’n’roll än det mesta

till Willie Nelson

ROCKBJÖRNEN
Rutinerad Willie Nelson blandar country, jazz, romantiska valser och gospel. Det är stillsamt – och coolt.

Willie Nelson är 77 år och Trigger, hans älskade, svårt slitna nylonsträngade gitarr, hänger fortfarande med. Paul English, Nelsons trummis och percussionist sedan nästan 50 år, fick en lättare stroke för bara en dryg månad sedan men är med på scen i kväll som om ingenting hade hänt.

Segt virke

Resten av bandet har spelat ”Angel flying too close to the ground” och ”On the road again” så närmast befängt många gånger att bandanamannen från Texas kan dra i verser, refräng och solon hur mycket han vill. Musikerna hänger med i varje nyck.

Det är segt virke i det här. Willie Nelsons mix av country, jazz, romantiska valser och gospel är mestadels stillsam och akustisk men ändå coolare, mer rock’n’roll än det mesta.

Imponerande engagerad

All den där rutinen kan på en dålig dag få honom att rafsa ur sig sin klassikerspäckade, 30 låtar långa hundraminutersshow med en väldigt förströdd vänsterhand, men i kväll är han, mestadels, på humör.

”I’ll fly away” blir en kul gospelfest och den sortens engagemang som Nelson lägger in i den långsamma gamla blåbluesen ”Nobody’s fault but mine” är inget annat än djupt imponerande.

FAKTA

Willie Nelson

Konsert på Cirkus, Stockholm.

Bäst: Man häpnar över att han ännu kan göra ”Always on my mind” med så här mycket glöd. Sämst: En del låtar håller knappt ihop, särskilt i början.