De sätter golvet i gungning

till Rise Against

ROCKBJÖRNEN

GÖTEBORG. Om det gick att återvinna elektricitet ur mänskligt svett så torde den här publiken kunna driva en mindre stad genom en vargavinter.

Med sina åhörare en knapp meter från näshåren ställer sig Chicagokvartetten på tåspetsarna – och spelar med en inlevelse som smittar av sig.

Rise Againsts sångare Tim McIlrath får publiken att svettas rejält.

Synd därmed att den inte tar tillfället i akt att bjuda det oväntade tillbaka.

Förutsättningarna för detta räcker ju nämligen till och blir över. Med blott 420 redan övertygade i publiken och ett Sticky Fingers som knappt har en centimeter ledig öppnas möjligheter att överraska. Skaka om. Kanske servera det där lilla extra – just sådant som den minst tjugo gånger så stora åskådarskaran inte kan få ta del av i dag.

Men i stället väljer Rise Against att spela säkert. Mycket säkert, till och med.

Hård ansats

Repertoaren skiljer sig knappast från den som gruppen framförde i Stockholm i oktober förra året. Ansatsen är hård med ”Collapse (Post-Amerika)” och ”State of the union”, fortsättningen pigg och energisk i dryga tre kvart. Och extranumren inleds akustiskt med ”Swing life away” och avslutas med en ”Ready to fall” som får golvet att gunga så där skrämmande mycket.

Inget egentligt avfärdande för den skull. Det är genomgående fin allsångspunk med Bad Religion som läromästare och med en hardcorestuns som ger extra magstöd.

Bortglömda album

Men jag kan ändå önska att bandet tog ut svängarna. Kanske plockade fram något från de bortglömda två första albumen. Bara för att tillfället nu ges.

Förvänta dig ingen ändring på den punkten i dag.


Fotnot: Rise Against spelar på festivalen West Coast Riot i Frihamnen i Göteborg i dag.

FAKTA

Rise Against

Sticky Fingers, Göteborg.

Bäst: I kväll känns ”Give it all” väldigt het.

Sämst: Att de inte vågar. På allvar.