Gigantgiget

Första spelningen ihop – på svensk bio

Foto: AP, Fredrik Hofgaard, Rickard Nilsson
Fantastiska fyran James Hetfield i Metallica, Kerry King i Slayer, Dave Mustaine i Megadeth och Scott Ian i Anthrax gör en historisk spelning i kväll.
ROCKBJÖRNEN

Det är som att Beatles, Stones, The Who och Led Zeppelin skulle uppträda ihop på samma scen.

Fast mycket mera ondskefullt, förstås.

För thrash-fantaster är kvällens direktsända konsert med ”The Big Four” en historisk händelse.

Kortkort historielektion:

När thrash metal – en snabbare, argare variant av den klassiska hårdrocken – slog igenom på 80-talet var det fyra band som gick i spetsen för genren: Metallica, Megadeth, Slayer och Anthrax.

Sänds från Sofia

Men tjugofem år senare har de aldrig uppträtt på samma scen samtidigt – förrän nu.

Under parollen ”The big four” kommer thrashens giganter att stråla samman i bulgariska Sofia i kväll. Konserten kommer att sändas live på biografer över hela världen med start klockan 19. Bara i Sverige går den att se på ett femtiotal biografer.

– Det är jävligt coolt att de gör det, en riktigt mastig konsert. Vi har turnerat med alla fyra banden vid olika tillfällen, och jag har hört talas om att det här har varit på gång i flera år, säger Anders Fridén, 37, sångare i svenska metalbandet In Flames.

Varför är det här en historisk händelse i hårdrocksvärlden?

– De här banden var kungarna när thrashen slog igenom. Särskilt Metallica, men även de andra. Det är helt sjukt att de ska sända det här på bio, det hade de nog inte kunnat tro när de började för trettio år sen, säger Anders Fridén.

”Det är stort”

Liknelsen i ingressen är förresten inte Nöjesbladets. Den kommer direkt från Scott Ian, gitarrist i Anthrax.

– Tänk om Beatles, Stones, The Who och Led Zeppelin hade gjort shower ihop?

Eller Black Sabbath, Judas Priest, Iron Maiden och Motörhead? Som ett fan känner jag att det här är lika stort, säger han i ett pressmeddelande.

”Banbrytande”

Han får medhåll av Kerry King, gitarrist i Slayer:

– Det är verkligen legendariskt. Det är banbrytande. Jag tror inte folk fattar vilken ”big deal” det här verkligen är, säger han till Artist direct.

FAKTA

Här kan du se ’Big four live’

Alingsås, Arboga, Bengtsfors, Boden, Båstad, Falun, Filipstad, Gislaved, Grebbestad, Gusum, Göteborg, Hagfors, Heby, Helsingborg, Iggesund, Kallhäll, Karlskoga, Kumla, Köping, Lammhult, Lilla Edet, Malmö, Norrköping, Nyköping, Nynäshamn, Osby, Oskarshamn, Piteå, Sandviken, Skaftö, Skoghall, Smedjebacken, Stockholm, Svalöv, Söråker, Tomelilla, Tranemo, Trollhättan, Tumba, Vansbro, Varberg, Visby, Västerås, Åseda, Ängelholm.

Här är kvällens tidsschema

19.00-19.30 Pre-show

19.30–20.15 Anthrax

20.15–21.00 Megadeth

21.00–21:05 Paus

21.05–21.50 Slayer

21.50–22.00 Paus

22.00–23.15 Metallica

23.15 Sändningen slut