”Ryktet sa att jag var galen”

Nu är artisten Camela Leierth tillbaka på scenen för att ta revansch efter 12 års tystnad

1 av 3 | Foto: Lotte Fernvall
solodebuterar Tack vare Kent ska den gamla it-girlen Camela Leierth göra en ny skiva. ”Jag hade aldrig nått ut till så många människor om jag inte hade varit Kents förband och från dem har jag fått jättebra respons”, säger hon. Solodebuterar Tack vare Kent ska den gam
ROCKBJÖRNEN

Popstjärna och it-girl på 90-talet. Skoförsäljare och sju skrotade skivkontrakt på 00-talet. Tack vare Kent: solodebut och revansch 2010.

– Kent har gett mig självförtroendet tillbaka, säger Camela Leierth.

När Camela Leierth stiger in i rummet blir det hennes. Klädd i helsvart med en bredbrättad hatt över de blonda lockarna ser hon ut som en filmstjärna från 40-talets Hollywood. I själva verket är hon en singer/songwriter, före detta modell och indierocksångerska.

– Vad soligt det var i dag. Jag är allergisk mot solljus, som Michael Jackson var, säger hon och skrattar.

1998 listade Aftonbladet Puls Camela Leierth som en av Sveriges coolaste personer med motiveringen ”superstarkvalitet” och med coolhetsprognosen ”Uppåtgående. Vi har inte sett någonting än”.

Efter det blev det tyst om den som alla trodde skulle bli Sveriges nya stjärnskott.

Camela Leierth var 15 år när hon blev upptäckt av en modellscout i Femmans köpcentrum i Göteborg.

– Jag vann ett modellkontrakt på 150 000 dollar och flyttade helt själv till New York när jag gick ut nian. Jag kommer från ingenstans, helt vanlig arbetarklass, så det var otroligt, säger hon.

”Fejkblod överallt”

Modellkarriären var inget som Camela Leierth brann för. När hon återvände till Stockholm som 19-åring var det musiken hon ville satsa på. Som dramatisk sångerska i bandet Dead Starlet festade hon med Kent och andra heta 90-talsband.

– Jag var vild och högljudd som man kan vara när man är ung. När vi spelade live målade jag ansiktet vitt, det var fejkblod överallt, det var peruker och dramatiskt. Jag hade väl ett rykte att jag var galen, säger hon.

Efter en släppt skiva med rockbandet ”Dead Starlet” 1998 började Camela Leierths limbo i skivbolagsvärlden och början på den långa tystnaden.

Vid flera tillfällen flögs hon över till USA och varje gång sprack kontrakten.

– Jag har kämpat som ett svin. Herregud! Jag har ju haft de flesta motgångarna man kan ha. Jag har haft sju skivkontrakt under min karriär – i USA, i England, på Irland och i Sverige, och ingen skiva gavs ut, säger hon.

Jobbade i skoaffär

Under de följande åren hankade Camela Leierth sig fram som demosångerska och låtskrivare.

– Jag har tvivlat på om jag ska vara kvar i musikbranschen. Ett tag tog jag ett jobb i en skoaffär i Sturegallerian för jag visste inte vad jag skulle göra. Jag hade inget självförtroende kvar, säger hon.

Camela Leierth har alltid blivit uppmuntrad av Jocke Berg i Kent.

Markus Mustonen, Martin Sköld, Joakim ”Jocke” Berg, och Sami Sirviö i rockgruppen Kent.

– Jocke har alltid varit så här: ”Kom igen nu, ska du inte släppa en skiva?”, säger hon.

På Kents låt ”Generation X” från 2007 sjunger Camela Leierth duett med Jocke Berg och under Kents vårturné 2010 var hon förband.

– Det blir snack i branschen: ”Kolla henne, det händer aldrig något med henne”. Då vill ingen ta i en med tång. Kent har alltid varit lite ”vi mot dem” så de har alltid tagit in mig och varit superhjälpsamma, säger hon.

Vad har Kent betytt för dig?

– Jättemycket, absolut! Framför allt när det gäller att få tillbaka självförtroendet. Jag hade aldrig nått ut till så många människor om jag inte hade varit Kents förband och från dem har jag fått jättebra respons.

FAKTA

Camela Leierth om ...

... kändiskompisar:

– Malcolm McLaren var en vän till mig. Jag träffade honom när jag var 16 i New York. Bill Clinton träffade jag på en modellfest. Då visste jag inte vem det var för det var innan han blev president. Men han hade en jäkla utstrålning. Eller så var han bara flirtig.

... känslan att tacka nej till ett gigantiskt amerikanskt skivkontrakt:

– Skivbolaget erbjöd mig ett jättestort kontrakt men jag tackade nej för det kändes inte rätt. Det var ett sådant pådrag och jag blev rädd. Och det har jag såklart ångrat.

... den melankoliska titeln på albumet ”Time heals nothing”:

– Jag är inte melankolisk. Jag är jätteglad och sprallig av mig. Men av någon konstig anledning är melankoli det enda jag kan skriva. Jag är inte deppig men det blir det uttrycket. Jag kan bara skriva om jag är på topp och mår bra, men det blir ändå deppiga texter. Men jag har en mörk humor. Jag gillar Sylvia Plath. Jag garvar när jag läser för det är så roligt självömkande på något sätt.

... framtiden:

– Om man gör sådan här Emmylou Harris-musik som jag gör så kan man ju hålla på tills man är 80 så det tänker jag göra.

Namn: Camela Lina Leierth Segura. Ålder: 35. Yrke: Artist och låtskrivare. Familj: Amerikansk make. Bostad: Lägenhet i Stockholm. Inkomst: 40600 kronor i taxerad inkomst 2009. Aktuell med: Solodebuten ”Time Heals Nothing”.