Livemusik på bio gör livet roligare

Joacim Persson är mitt bland bulgariska hårdrockare – i Tumba

Foto: Andreas Bardell, AP
ROCKBJÖRNEN

Kvinnan bredvid tar sig igenom hela Slayers konsert utan att släppa händerna från öronen.

Bakom mig väntar en tioåring på sitt livs första Metallica-spelning.

Vi är mitt i publikhavet bland tiotusentals hårdrockare i ­Bulgarien – men sitter i varsin biostol i Tumba.

Joacim Persson.

En Folkets Hus-entusiast välkomnar mig i dörren. Han skiner. Så där som bara eldsjälspersonal som ser möjligheter gör.

Han pekar mot toaletterna. Delar ut en gratistidning och berättar var jag kan köpa varmkorv och popcorn.

Det är kvällen för ett ­legendariskt möte på Vassil Levski Stadium i Bulgariens Sofia. Thrash-­scenens ”The big four”, Metallica, Slayer, Megadeth och Anthrax, ska göra en av sina första konserter tillsammans någonsin sedan genren växte fram för drygt 25 år sedan. Alltihop sänds på biografer över hela världen.

Solen skiner i Tumba men lagom till Dave Mustaine gör entré öser regnet ned i Sofia. Och hur bisarrt det än är att samtidigt sitta tyst och nedsjunken i en varm biostol är en sak klart från start. Jag ser hellre konserten än inte alls.

Konceptet är inte nytt, men briljant. Visserligen inte för extrem metal som kräver både kompetent konsertljud och väl­kalibrerad utrustning i landets digitalbiografer. Där är kanske kompetensen större om hur man rattar in ett maffigt surroundljud på ”Avatar” än ­vilka frekvenser som får Kerry Kings ylande gitarr att låta bäst.

Men ändå. Med bättre förutsättningar och ett brett utbud borde livemusik på bio kunna bli stort. Salongernas fullvuxna ljudsystem gör det både till ett värdigt sätt att uppleva konserter och en möjlighet att locka ny publik till landsbygdens biografer. Inte minst om repertoaren skulle innehålla sittande spelningar från ställen som Södra Teatern, Cirkus eller Filadelfiakyrkan. Alla kan inte åka över halva landet för att gå på Chris Isaak, Willie Nelson eller Wilco, men jag är säker på att många i Bengtsfors, Boden eller Lilla Edet skulle vilja.

På onsdag spelar Arcade Fire på en av Sveriges vackraste spelplatser. Skulle Dalhallakonserten fungera lika bra på bio?

Självklart inte.

Men blir en grå tisdagskväll i Hagfors lite roligare om Montrealbandet spelar på den lokala biografen?

Jag vill gärna tro det.

ARTIKELN HANDLAR OM