Liam – coolast av alla

Håkan Steen har varit på 23 av 24 Hultsfredsfestivaler – här är hans tio-i-topp

ROCKBJÖRNEN

1. Oasis (1994)

Under några år i början av 90-talet hade Rockparty en remarkabel förmåga att lyckas samla allt som var bra och hett i England under en och samma augustihelg i Småland. 1994 spelade Blur, Primal Scream och The Verve men alla snackade om Oasis, som gjorde sin första konsert utanför de brittiska öarna. Oasis spelade högre än alla, Liam Gallagher var coolast av alla i sin blå utanpåskjorta och ”Supersonic” knäckte så hårt att vi inte kunde göra annat än att hälla i oss gin & tonic hela natten.

2. Bob Hund (1993)

200 gick in på Stora Dans, 2 000 kom ut. Det helt okända Stockholmsbandet Bob Hund spelade rock som hoppade högt och föll hårt. Thomas Öberg sjöng låtar som hette ”Mitt fotoalbum” och hade en t-shirt med texten ”farmor”. En bländande entré, minst sagt.

3. Docenterna (1989)

Hultsfred invigde den väl tilltagna tältscenen Sahara och Docenterna hade fått en oväntat stor succé med albumet ”Söderns ros”. Plötsligt skulle hela festivalen, kändes det som, in på Sahara och höra ”Varma öl och kalla element” och Joppe Pihlgrens improviserade tolkning av ”Like a prayer”. När Docenterna lämnade scenen sjöng publiken själv refrängen till ”Kvinnor” i flera minuter. Magisk stämning och en oväntad klassiker.

4. Primal Scream (1992)

Efter den lysande fusionen av klubbarnas hippaste rytmer och klassisk rock’n’roll på albumet ”Screamadelica” var Primal Scream världens just då bästa band. De kom till Hultsfred och Sahara-tältet med soul, sväng och en lockande aura omkring sig av feber och mörker.

5. Emmylou Harris (1996)

Det fanns en tid då Hultsfred lockade så skilda åldrar av genuint musikintresserad publik att the queen of country kunde få en redan vacker junikväll att kännas ännu lite vackrare. Hon fyllde hela området framför Pampas-scenen med hänförda fans, gamla som helt nya.

6. Broder Daniel (2001)

Efter att BD hörts i ”Fucking Åmål” och därefter hållit en låg profil i några år hade de eviga outsiderrockarnas status bara ökat. Comebackgiget i Hultsfred blev därför inget annat än en majestätisk triumf. Dessutom: Det var här vi för första gången hörde ”Shoreline”.

7. The Jesus and Mary Chain (1987)

De konserter som man minns och som betytt mest behöver nödvändigtvis inte vara de bästa. The Jesus and Mary Chain var fulla, kom in fel till trummaskinen flera gånger och gick av scenen efter tjugo minuter. Det var inte ”bra” i någon som helst mening. Men de hade svarta kläder och solglasögon och kom från en annan värld. För en blåögd 16-åring från Växjö som aldrig hade varit på festival tidigare kändes det både farligt och spännande.

8. Van Morrison (1989)

En grön Mercedes rullade in på backstageområdet och mindre än en meter ifrån mig klev Van Morrison ut. När han senare skulle gå från logen uppe vid fotbollsplanen till scenen stängdes hela området av. På natten stod han utanför samma loge och skrockade med Lemmy från Motörhead över en whiskey. Jag, som hade fixat mitt livs första backstagepass, var förstås djupt imponerad. Rätt hyfsad spelning också.

9. Black Sabbath (1998)

En på alla sätt tung konsert. Hultsfreds dittills största bokning och marken gungade, bokstavligen, på hela området när Ozzy Osbourne fick hela Hawaii att hoppa upp och ner till ”Paranoid”.

10. The Killers (2009)

Ingen av dem som besökte det som hette Hultsfreds Rockfestival 1986 hade förmodligen kunnat ana att det på samma plats skulle spelas arenarock i internationellt storformat 24 år senare. The Killers är inte den bästa konsert jag har sett i Hultsfred men de hade den läckraste, mest påkostade och snyggaste showen. Samtidigt var det rörande hur Las Vegas-bandet lyckades beröra hela den 20 000-hövdade publiken. Från fjortonåriga emotjejer till Mona Sahlin.