Dave Grohl är hårdast

ROCKBJÖRNEN
Dave Grohl fladdrar frenetiskt.

BORLÄNGE. Huvudet fladdrar frenetiskt bakom cymbalerna och stativen gungar. Slayer-rullningarna smattrar över pukorna. Kraften i slagen är så övertygande att varje liten millimeter på trumsetet måste vara hans värsta fiende.

Ni läsare älskar ju att utse saker som världens bästa gitarrist. Ha Dave Grohl i beredskap när det är slagverkarnas tur. Eller, stryk det. Vi utser honom till universums hårdaste trummis här och nu i stället.

Alla är upplevelser

För ingen annan får vad som helst att låta tufft. Ingen lyfter rockriff så bestämt och kompromisslöst. Grohl hinner egentligen bara sätta sig på trumpallen innan han får Borlänge-publiken att skina upp. Ett leende som sen är omöjligt att gnugga bort.

I den skruvade superkonstellationen Them Crooked Vultures är visserligen varje medlem en stor upplevelse i sig. Och när Josh Homme slår fast att vi ska ha kul tillsammans är inget mer självklart. För det är så det låter.

Mysigt och familjärt

Då spelar det ingen roll att bandet egentligen inte har hunnit samla tillräckligt bra material för att imponera genom en hel spelning. Det märks sällan. Med debutens låtar som ”Mind eraser, no chaser”, ”New fang” och ”Scumbag blues” blir det i stället mysigt, svängigt och familjärt som en rockstinn förfest utan vare sig bordsskick eller krusiduller.

FAKTA

The Crooked Vultures


Konsert på Utopia, Peace & Love, Borlänge.

Bäst: Dave Grohls helt kompromisslösa trumspel. Sämst: Några kontrollerade men sega rockjam för mycket.