Kent lyfter kalaset

Svårmodet blir ett lysande discoparty

Foto: Foto: OLLE KIRCHMEIER/ROCKFOTO
en allvarlig man Det är en allvarsam samling sånger Jocke Berg och Kent bjuder på, helt klädda i svart och inramade av en sobert smakfull ljusshow med mycket silhuetter och halvdunkel för att understryka att det inte är nån jävla tramsunderhållning.
ROCKBJÖRNEN

BORLÄNGE. Fyra svartklädda män drar in på festivalens största scen med en hel rad låtar om utanförskap, ensamhet, idioter, töntar, kyla, cancer och död.

Det blir ett lysande discoparty.

Ja, faktiskt. Jocke Berg sjöng en gång att det är läggdags för skämten och när Kent ger sig ut på sommarturné verkar vitsarna fortfarande sova både djupt och gott.

Smakfull ljusshow

Det är en allvarsam samling sånger Eskilstunamännen bjuder på, helt klädda i svart och inramade av en sobert smakfull ljusshow med mycket silhuetter och halvdunkel för att ytterligare understryka att det inte är nån jävla tramsunderhållning, det här.

En klassisk Kent-show, med andra ord. Och ingen vill ju ha något annat. För den som känner det här bandet vet ju att i allt mörker vilar en väldig kraft. När Jocke Berg sjunger låtar som ”Ensamheten” eller ”Ingenting” är han bättre än de flesta på att sätta fingret på allmängiltiga saker och göra dem personliga. Inte minst därför lyckas Kent ofta generera en starkare känsla av samhörighet ju större publiken är.

Bedövande vacker

I Borlänge är vi ”vansinnigt många”, som Jocke säger, och stämningen blir därefter.

Det är en lika bedövande vacker natt som när Håkan Hellström stod på samma scen för ett år sedan och även Kent vet att suga musten ur ögonblicket. De är numera en magnifikt stabil liveattraktion, som rullar ut ett magnifikt stabilt set, där den elektroniska tyngden från vårturnén får flöda vidare in i långa sjok av väldigt effektiv discorock.

Grandios final

Den lyckade fusionen av ”Krossa allt” och ”Dom andra” hänger kvar och är en grandios final på ordinarie set. En gammal hörnsten som ”Musik non stop” känns synnerligen majestätisk den här natten.

Även numren från nya albumet har lättfotade dansskor på sig och inte minst ”Gamla Ullevi” börjar redan kännas som en Kent-standard.

Den här svårmodsshowen är faktiskt hur upplyftande som helst.

Den lär ge Kent ännu en fantastisk sommar.

FAKTA

Kent

Turnepremiär på PEace & Love, Borlänge.

Publik: Hur stor som helst, ungefär hela festivalen. Längd: Drygt 90 minuter. Bäst: ”Ingenting”. Sämst: Möjligen att det inte blir mer från nya skivan.

LÅTLISTAN

Utan dina andetag

Det finns inga ord

Skisser för sommaren

Socker

Musik non stop

Töntarna

Ensamheten

Ingenting någonsin

Gamla Ullevi

Idioter

Kärleken väntar

Ingenting

Vy från ett luftslott

Krossa allt

Dom andra

747

Extranummer:

M

Mannen i den vita hatten (16 år senare)

Här kan du se Kent i sommar: Kiruna 3/7, Sundsvall 8/7, Arvika 15/7, Eskilstuna 17/7, Stockholm 22/7, Mariehamn 25/7, Östersund 30/7, Piteå 31/7, Helsingborg 6/8, Göteborg 7/8.