Hångelgarantin drar ner Arvika i geggan

Marcus Grahn om en festival i kris

Arvikafestivalen lockade betydligt färre besökare än förra årets upplaga.
ROCKBJÖRNEN

Hångelgaranti är bara ett ord.

En pr-term, ett skämt, ett simpelt sätt att höras gratis.

Men det är också ljudet av en festivals skottlossning mot sin egen fot.

När Arvikafestivalen började kalla sina entrépass ”hångelgarantier”‚ i stället för gammalmodiga ”biljetter”, väcktes några frågor.

En var hur det skulle gå till. Skulle de ordna en samordningscentral? Ha kringhånglande volontärer? De som skulle förvägras tunginförsel i extern mun – skulle de kunna reklamera?

En annan fråga var om de hade blivit vansinniga. Det visade sig vara värre: de hade anlitat en ”creative director”. Sådana kan jobba med att framställa sina kunder som vansinniga, om det innebär att kunderna ges medieutrymme.

I SVT:s ”Kobra” visades ett möte där kampanjen lanserades av en reklambyråhatt:

– Undrar om man ska dra det lite längre och säga sexgaranti eller något? Alla som vill ligga får göra det på Arvika, liksom. That’s it.

Ledningen har motiverat temat med att det ”lyfter frågan om ungdomars sexualitet”. Andra har ifrågasatt det kloka i att lova hångelgaranti på en plats där män frekvent anser sig ha rätt att kräva sex.

Arvikafestivalen har en skräcktradition av våldtäkter. Nästan varje år finns en tragedi att prata om. Och ingen ska tro att någon arrangör i det läget skulle vilja hålla upp reklambyråhattens citat som försvar:

– Alla som vill ligga får göra det på Arvika, liksom. That’s it.

På en vår förvreds Arvikafestivalens varumärke från en vänlig skogsfestival till en mediepanisk, pr-manisk gegga. Den skrev ilskna försvarstal när kritiker inte fattade vilken viktig debatt som väntade. Men hur godtroget man än velat lita på deras goda intentioner dröjer en fråga kvar, efter årets låga publiksiffra:

Var det där verkligen nödvändigt?

Det sista ett krisdrabbat företag behöver är att bli en vattendelare bland sina kunder. Allra minst i nonsenskonflikter som den här. De fick sina spaltmeter, men de fick lika många motståndare.

Ur sörjan sipprar bara en given vinnare fram: reklambyråhatten, som nu kan lägga ytterligare en tidningstext till kampanjens krassa avkastning.