Artistkrisen

Publiken sviker världsstjärnornas turnéer

1 av 2
Sköts upp Rihanna tvingades skjuta upp sex spelningar på sin turné ”Last girl on earth.
ROCKBJÖRNEN

HOLLYWOOD. Först rasade skivförsäljningen.

Nu skyr fansen artisternas framträdanden.

Christina Aguilera, Eagles, Dixie Chicks, U2, Rihanna, Keith Urban och Jonas Brothers har redan tvingats ställa in en rad framträdanden.

Nöjesbladet har tidigare skrivit om Christina Aguileras inställda turné. Men det är fler stora stjärnor som är svårt drabbade.

– Det är brutalt ute på vägarna, säger managern Jordan Kurland i Los Angeles Times.

– Ekonomin är fortfarande dålig och det finns en rad val för dem som vill distrahera sig. Att gå till rockkonserter verkar inte vara ett av dem.

Den här månaden sköt Rihanna upp sex spelningar på turnén ”Last girl on earth”.

20 konserter

”Lilith tour” med Sarah McLachlan och Emmylou Harris, tvingades på grund av dålig biljettförsäljning ställa in tio konserter medan Aguilera drog tillbaka alla 20 konserter för att hon i juni hade ”andra åtaganden”.

I maj drog Eagles med countrystjärnorna Keith Urban och Dixie Chicks tillbaka planerade stadiumkonserter efter svag biljettförsäljning.

U2 sköt upp turnén i Nordamerika när sångaren Bono tvingades operera ryggen.

Många artister

Jonas Brothers ställde nyligen in en rad spelningar i USA under den pågående världsturnén. Inte ens populära ”American idol”-turnén går säker. Producenterna har ställt in åtta gig och skjutit upp flera andra.

En undersökning visar att intäkterna från spelningar minskat med 17 procent i år i jämförelse med samma period 2009.

– Artisterna tjänar inte tillräckligt med pengar på inspelad musik. Därför försöker de ta igen det genom att turnera, säger Randy Phillips, talesperson för konsertgiganten AEG.

– Problemet är att det är för många artister på vägarna. Somliga turnerar år ut och år in. Och det sker mitt under de här tuffa ekonomiska tiderna.