Arvika genom tiderna

Festivalen år för år

ROCKBJÖRNEN
FAKTA

1992 Premiärår med 2 500 besökare. Arrangörerna Verktygslådan och Musikföreningen Blå Huset lockar med Sator, Stonecake och S.P.O.C.K. Svullo hyrs in som konferencier men ställer in.

1993 Einstürzende Neubauten spelar. Efter festivalen skapas ideella arrangemangsföreningen Galaxen.

1999 Cirka 8 400 säljs. ”Ändå känns Arvika ofta trivsam som en trädgårdsfest. Det säger en del om den här festivalens styrka.” skriver Aftonbladets Håkan Steen. Sahara Hotnights spelar.

2001 Från och med detta år ökas antalet festivaldagar till tre istället för två. Sisters of Mercy, The Hellacopters och Sista mannen på jorden framträder.

2004 Synthgudarna Kraftwerk spelar. Festivalens ekonomi är dålig och konkursen mycket nära.

2005 För att komma på fötter bantas festivalen. De bokade artisterna är i huvudsak svenska. Moneybrother, Robyn och Håkan Hellström spelar. Festivalen får pris av Scandinavian Alternativ Music Awards som ”Årets festival/klubb”.

2006 Biljetterna säljer slut och flera reservcampingar får byggas. Svenska The Knife är det stora dragplåstret.

2009 Depeche Mode gör sin enda Sverigespelning på Arvika som bygger om festivalområdet för deras skull. Festivalen besöks av 22 500 personer – rekord.

2010 Babyshambles, Kent och In Flames spelar. Med 15 000 besökare gör festivalen ett stort tapp från föregående år.

19 juli 2010: Arrangörerna konstaterar att de inte klarar av att genomföra betalningar till alla artister. Festivalens ekonomi är mörk och framtiden oviss.

ARTIKELN HANDLAR OM