– Det ser mörkt ut

Arvikafestivalens kris fördjupas av obetalda skulder från 2009

Foto: Foto: MATTIAS CARLSSON
EKONOMIN BLEV SÄMRE Arvikafestivalen behövde gå med vinst i år för att betala igen skulder från förra året. ”Men det blev ju förlust och då eskalerade allting och blev ännu värre”, säger arrangörernas advokat Peter Rimo.
ROCKBJÖRNEN

Pengakrisen kan ha bränt Arvikafestivalen för alltid. Med stora skulder kan det bli svårt att få dit band inför ett eventuellt nästa år.

– Det ser mörkt ut, säger arrangörernas advokat Peter Rimo.

Konkurshotade Arvikafestivalen har ställt in alla betalningar till årets artister och leverantörer.

Behövde vinst

Nu berättar arrangörernas advokat Peter Rimo att det också finns obetalda skulder från fjolåret.

– Man hade ett negativt saldo när årets festival startade, så fordringsägarna från förra året skulle få del av årets vinst. Men det blev ju förlust och då eskalerade allting och blev ännu värre, säger Peter Rimo, som inte vill säga hur stora skulderna är.

Enligt Peter Rimo, som hjälpte festivalen att komma på fötter efter katastrofåret 2004, står arrangörerna just nu inför två val.

Antingen kan de ansöka om rekonstruktion och göra upp med fordringsägarna om att betala delar av skulderna. Det andra alternativet är konkurs. Då upphör arrangörsföreningen och alla tillgångar säljs.

Tveksam framtid

En avgörande faktor för om festivalen ska få igenom rekonstruktionen är om artistbokarna kan tänka sig fortsatt samarbete trots årets uteblivna gager.

– Det är en väldigt begränsad sfär av människor som styr artistutbudet här i Sverige, de är väldigt dominanta. Är föreningen bränd så finns det inga förutsättningar för en rekonstruktion, säger Peter Rimo, som ställer sig tveksam till om festivalen kommer att överleva.

– Det ser mörkt ut, säger han.

Hoppas hitta lösning

Arvikafestivalens huvudansvarige Olof Hallberg ser annorlunda på saken.

– Vi hoppas ju att vi ska hitta en lösning och att det slutar med att alla får

sina pengar. Om vi lyckas med det så tror jag att vi utan problem kan behålla våra relationer med alla leverantörer. Men det är klart att vi riskerar att förlora förtroendet. Vi är inte nöjda med att det har blivit så här, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM