Dagens namn: Helga, Olga
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Jakten på den odödliga låten

Mando Diao är störst – nu väntar ny utmaning

Från kaxiga snorvalpar till världsstjärnor. Dalmasarna Mando Diao har bräckt Springsteen och rockat sig till toppen.

– Det är svårt att fatta att det är vi ibland, säger sångaren Björn Dixgård.

Idoler I dag är Mando Diao Sveriges största musikexport, och i Japan och Tyskland står autografjägarna och väntar utanför deras hotell.   Idoler I dag är Mando Diao Sveriges största musikexport, och i Japan och Tyskland står autografjägarna och väntar utanför deras hotell. Foto: JOAKIM KVIST/ROCKFOTO

Vid genombrottet 2002 var Mando Diao skrytiga snorvalpar som kallade Kent för ”ett trött dansband” och sig själva för ”världens bästa band”. I dag är de Sveriges största musikexport, och i Japan och Tyskland står autografjägarna och väntar utanför deras hotell.

– Det känns både smickrande och overkligt, säger Björn Dixgård, 29, sångare i Mando Diao.

Sålt en miljon album

Tillsammans med bandkollegorna Gustaf Norén, Carl-Johan Fogelklou, Samuel Giers och Mats Björke har han sålt över en miljon album världen över.

– Det som är genomgående i hela världen när vi spelar är att publiken ofta dansar och skriker väldigt mycket, säger Björn Dixgård.

Under sommaren spelade bandet för en 13 000-hövdad publik på Gröna Lund och rev sedan av ”Allsång på Skansen” i folkdräkt. I slutet av augusti spelar de för fansen i Zürich. Men det är varken lyxiga hotellsviter eller höga försäljningssiffror som är bandets ledstjärna – utan visionen om den ultimata låten.

– Det är bara att ta vilken evergreen som helst, ta ”Heroes” med Bowie eller ”Heart of gold” med Neil Young eller ”Jolene” med Dolly Parton. Att skriva de där odödliga låtarna är den stora strävan, säger Björn Dixgård.

Med senaste skivan ”Give me fire” (2009) puttade Mando Diao ner rocklegenden Bruce Springsteen från albumtoppen i både Österrike och Schweiz. Men att leda listor tycker Björn Dixgård är lika ointressant som att krysta fram stjärnstatus.

– Vi har aldrig försökt vara kreddiga, aldrig försökt följa trender, aldrig sneglat på vad som är hett just för tillfället. Ända sedan 1997 när vi började skriva låtar jag och Gustav så har vi bara koncentrerat oss på det och gått in hundra procent för vår grej oavsett om den har varit ute eller inne. Vi har försökt stå fria från det där och bara lita på att låtarna håller, och att vår livegrej håller. Det har funkat rätt bra. Vi har ingen utarbetad formel eller stylist som bestämmer hur vi ska vara eller vad vi ska säga, säger han.

Årets låt

I år blev diskogungiga hiten ”Dance with somebody” utsedd till Årets låt på både P3 Guldgala och Grammisgalan. Och Mando Diao lovar att fortsätta ta in nya influenser i rocken.

– Våra största hjältar gjorde ju så, Neil Young har gjort så under fyrtio år och Bob Dylan har alltid ändrat på sig. Beatles också för den delen, Michael Jackson, alla de här vi hade som hjältar när vi var tonåringar som vi har växte upp med. De har kört på den linjen, och det tror jag, att man håller sig levande på något sätt i sin musik genom att göra så, säger Björn Dixgård.

SENASTE NYTT

Nöjesbladet

Visa fler
Om Aftonbladet