De är musikhistoriens värsta bluffsångare

Foto: AP
ROCKBJÖRNEN

Den belgiska sångaren Plastic Bertrand anklagas i domstol för att inte ha sjungit på 70-talslåten ”Ca Plane Pour Moi”.

Men han är inte ensam om att bluffat sig till en superhit.

I en domstol i Bryssel har Plastic Bertrand – eller Roger Jouret som han egentligen heter – stämts av skivbolaget AMC, rapporterar BBC.

Skivbolaget menar att Jouret har ljugit när han påstått att det är han som sjunger på 70-talshiten ”Ca Plane Pour Moi”, samma låt som den svenska artisten Leila K fick en hit med nästan 20 år senare.

Roger Jouret har hittills nekat och håller fast vid att det är han som sjunger. Skulle det ändå visa sig att han har ljugit så är han inte ensam.

Fuskande sångare är en ständigt växande klubb. Här nedan har du några av hedersmedlemmarna.

FAKTA

Andra som fejkat sin sång

Milli Vanilli - Girl You Know It's True

Kanske det mest berömda fallet av icke-sjungande sångare. Under 80-talet hade duon flera hits som ”Girl You Know It's True”. Efter ett tag började det ryktas om att sångarna Fabrice Morvan och Robert Pilatus inte alls var de som sjöng på skivorna. När utrustningen gick sönder under en konsert blev det uppenbart att de mimade.

Producenten Frank Farian erkände senare att de riktiga sångarna helt enkelt inte var tillräckligt snygga för att synas på omslag och i musikvideos.

Robert Pilatus hittades död 1998 efter en överdos.

Black Box – Ride on Time

Med listettan blev italienska Black Box stora under slutet av 80-talet. Problemet; den charmiga och energiska frontpersonen Katherine Quinol som sjöng i musikvideon sjöng inte alls. Hon mimade.

Den riktiga sångerskan Loleatta Holloway har stämt gruppen som fortfarande existerar.

Ashlee Simpson – Saturday Night Live

Jessica Simpsons yngre syster Ashlee har valt att satsa på musiken precis som Jessica. Och precis som storasystern har hon försökt kombinera det med skådespelande – till tv-publikens stora förtjusning.

När Ashlee Simpson skulle uppträda på tv-showen ”Saturday Night Live” var det nämligen inte mycket som gick rätt. När hon skulle sjunga kvällens andra låt hörde publiken plötsligt musiken från den första – tillsammans med Ashlees sång. Trots att sångerskan inte ens öppnat munnen.

När mimandet blev uppenbart fick Ashlee panik och började dansa lite på scen, innan hon plötsligt gick av.

I efterhand har hon sagt att hon tvingades mima på grund av en halssjukdom.

Britney Spears

Superstjärnan medgav tidigt att hon mimade under stora delar av sina konserter. Anledningen skulle vara att hon inte ville förstöra sången under sina krävande dansnummer.

Efter en turné i Australien ska det dock ha gått så långt att det kom krav på att biljetterna skulle en varningstext som förklarade att all sång inte var live.

OS-invigningen i Beijing

9-åriga Lin Miaoke förtrollade en hel värld när hon sjöng under öppningsceremonin av OS i Beijing 2008. Men det var inte hon som sjöng. I själva verket var det Yang Peiyi, 7, som på grund av sina sneda tänder inte ansågs ha ett ”lämpligt” utseende.

Plastic Bertrand blev känd med ”Ca Plane Pour Moi” – men vem var det som sjöng? Hör låten här!