Dagens namn: Sibylla
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

First Lady of Pop

Foto: Magnus Wennman

    ”Ett under av coolhet”, ”popgeni”, ”formidabel dans-diva”. De utländska tidningarna skyfflar superlativ över Robyn.

Den svenska stjärnan är på väg mot musikherravälde.


Ett provokativt popgeni som bräcker Madonna och Lady Gaga. I USA, Europa och Australien tävlar pressen om att överrösta varandras lovsånger till den nykläckta popdrottningen Robyn. För medan sångerskan har varit en självklar del av den svenska musikscenen sedan debuten 1995, har hon i utlandet slagit ner som en oanad comeback-bomb. ”Vem kunde tro att samma Robyn, som gav oss ’Show me love’, 13 år senare skulle vara en riktig utmanare till Christina Aguilera, Pink och Lady Gaga?” frågar sig engelska York Press. Och de är knappast ensamma om att imponeras av Robyns raketkarriär – från bortglömd rookie till megastjärna.

Sedan Robyns senaste skiva ”Body Talk pt 1” släpptes i våras har världspressen överöst sångerskan med superlativ. Framför allt lovprisas hon för sin kaxighet: att hon spräckt skivbolagens färdiga popstjärne-mall och startat egna Konichiwa records. Att hon struntat i konventioner och gått sin egen väg. Men det är inte bara Robyns starka personlighet som gjort intryck. I världspressen beskrivs också Robyns musik som provokativ och nyskapande. Många tidningar lyfter fram hennes stora och fräcka röst och förmåga att balansera mellan avantgarde och radiopop. ”En formidabel dans-diva” skriver amerikanska The Philadelphia Daily News i juli. ”Ett platinablont, högenergiskt underverk” skriver The Boston Herald. ”En popmusik värd att dö för” tycker danska Berlingske Tidene som tillägger att kollegorna Madonna och Kylie Minogue skulle ge sin högra arm för att ha det som Robyn har: ”ungdom, talang, sexighet och coolhet.”

Många utländska tidningar utser Robyn som utmanare till världens stora popdrottningar: Madonna, Pink och Christina Aguilera. Irländska tidningen Sunday Business Post går längst och kallar henne ”en långt mer begåvad version av Lady Gaga”. Men för att förstå vidden av Robyns coolhet räcker verklighetens stjärnor inte till, tycker kanadensiska Globe and Mail. De beskriver Robyn som popens svar på Lisbeth Salander. Bara hos Millennium-karaktären hittar man en liknande dra-åt-helvete-attityd.

”Som den fiktiva Salander är Robyn välsignad med inre tuffhet. Det är ingen slump att en av hennes favorit-dansrörelser är en sorts snabba slag som skulle passa lika bra i boxningsringen som på klubben”, skriver tidningen i augusti.

Också amerikanska The Boston Herald berömmer popstjärnan för hennes kompromisslöshet och politiska patos. Robyn sänder ut låtar om självständighet, feminism och grundläggande respekt, skriver de. Och efter att ha hört låten ”Don’t fucking tell me what to do” konstaterar Globe and Mail: ”Berätta för Robyn vad hon borde göra? Det skulle vi aldrig drömma om. Uppenbarligen vet tjejen vart hon är på väg, och hur hon vill komma dit.”

Hennes majestät Robyn har gjort entré på den stora stjärnhimlen.

Och hon har gjort det med en rak höger mitt i popvärldens torso.

SENASTE NYTT

Nöjesbladet

Visa fler
Om Aftonbladet