”Jag njuter hela tiden”

Robyn om braksuccén i USA – och varför hon ogillar kritikernas hyllningar

Foto: Pontus Höök
GÖR SOM HON VILL Robyn säger själv att hon har skitroligt och är helt nöjd med att vara på den nivån hon är. ”Om det växer och blir kommersiellt framgångsrikt vill jag att det sker på ett sånt sätt att jag kan njuta av det. Det är villkoret, att jag får fortsätta göra som jag vill”, säger den svenska stjärnan när Nöjesbladet träffade henne i New York.
ROCKBJÖRNEN

NEW YORK. De amerikanska kritikerna jämför henne upphetsat med Lady Gaga.

Men Robyn är inte odelat positiv till smickret.

– Eftersom hon just nu är så viktig måste man ju ta det som en komplimang, men det känns ganska tråkigt att man hela tiden måste jämföras med andra kvinnliga artister bara för att man råkar ha en fitta, säger den svenska stjärnan när Aftonbladet träffar henne i New York.

Foto: Pmtus Höök
Robyn spelade skivor i en bokhandel och signerade skivor.

Det har gått bra för Robyn under den tre veckor långa USA-turnén som sent i natt, svensk tid, avslutades med en spektakulär Grand Finale på Webster Hall på södra Manhattan.

– Ja, och det har nästan varit lite sjukt att känna att det blivit bättre och bättre hela tiden. Vi har nu på slutet haft några otroliga spelningar som man nästan inte trott varit sanna, säger den kompromisslösa 31-åringen när vi möter henne efter ett framförande och en halvtimmeslång skivsignering i en bokhandel vid Columbus Circle i sydvästra hörnet av Central Park.

”Folk är öppnare”

De amerikanska kritikerna håller med. De öser beröm över svenskan. För hennes egensinne, hennes attityd, hennes kommunikationsförmåga.

– Det roliga jämfört med förra gången jag var här är att folk har en öppnare inställning till vad pop­musik kan vara och vad det är för slags popmusik. De söker inte hela tiden efter ett svar på vad det är jag gör, utan de bara köper det. Jag behöver inte förklara så mycket, säger hon.

Sedan var det det där med Lady Gaga. Många recensenter vill gärna se likheter mellan USA:s just nu största artist och gästen från Södermalm i Stockholm.

”Känns lite enfaldigt”

Robyn rycker lätt på axlarna.

– Jag bryr mig egentligen inte. Men eftersom hon betyder så mycket måste man ju se det som en komplimang. Det som känns tråkigt är att man hela tiden måste jämföras med andra kvinnliga artister bara för att man råkar ha en fitta. Det känns lite?…?enfaldigt.

Huruvida hyllningarna leder till större framgångar på den nordamerikanska kontinenten är oklart – och inte heller avgörande.

Till skillnad från många andra svenska popakter som kommer hit när Robyn inga febriga erövringsdrömmar.

– Det har överhuvudtaget inte handlat om ”framgång” för mig den här gången. Jag har bara åkt dit där skivan fått respons och det känns som ett väldigt bra sätt att göra det på, då vet man att man kommer till platser där folk vill höra en, förklarar hon.

”Det är skitroligt”

– Jag är helt nöjd med att ha det på den här nivån, det är skitroligt och jag njuter verkligen hela tiden. Om det växer och blir kommersiellt framgångsrikt vill jag att det sker på ett sånt sätt att jag kan njuta av det. Det är villkoret, att jag får fortsätta göra som jag vill.

FAKTA

Robyn om...

…att ha total kontroll även i USA:

– Jag samarbetar ju med ett skivbolag här, men jag levererar skivor och de säljer dem. Jag har samma artistiska frihet här och det är jäkligt skönt. Det går inte att jämföra med när jag var här som ung artist. När de jag jobbade med här då upptäckte att jag hade idéer och tankar och ambitioner blev det rätt?…?obekvämt, he he. Det var inget de såg som någon fördel eller var särskilt intresserade av. Sedan var jag nog rätt bestämd ändå, för att vara i den situation jag var då.

…om att bo i USA:

– Det skulle jag kunna göra, jag gillar att vara här och känner mig bekväm, numer. Men jag skulle aldrig kunna lämna Sverige helt och hållet. Det känns fortfarande viktigt att ha Sverige som bas och även om jag gillar att jobba här så tror jag att det var av stor betydelse för förra plattan att jag fick komma hem och etablera något som var mitt, nåt som det kändes att jag hade erövrat själv.

om ”Body parts pt 2”, som släpps i Sverige i september:

– Det är en fortsättning på förra plattan. De gjordes i princip samtidigt och för mig är det egentligen en skiva som råkar vara släppt i tre delar. Jag spelade in så mycket jag kunde och de första åtta som blev färdiga hamnade på första skivan. Men ändå – det blir en speciell stämning när man sammanför vissa låter. Och stämningen på den här är nog, helt oplanerat, mer positiv och glad. Kanske är det mer traditionella poplåtar på den också, men de är producerade på samma sätt som låtarna på den första, så det låter likadant.