– Vi kommer nästa år igen

Steve Harris lovar fler spelningar, hyllar
nya albumet & berättar om början på slutet

1 av 4 | Foto: AP
riktiga långkörare Hårdrockslegenderna Iron Maiden släpper i höst sitt 15:e studioalbum. ”Nu har vi nått målet. Gör vi fler är det en bonus, men vi får se. Tiden är inte på vår sida”, säger basisten Steve Harris, fjärde från vänster.
ROCKBJÖRNEN

Iron Maiden är här.

För Nöjesbladet berättar­ basisten Steve Harris om de svåra åren, tankarna om att göra något helt eget och om ”The final frontier” verkligen är sista plattan.

Och ger ett löfte till alla Maiden-fans i Sverige:

– Vi kommer tillbaka nästa år, säger han.

De är tillbaka.

Och lovar att ge alla Maiden-fans på Sonispherefestivalen i Stockholm i kväll rejäl valuta för pengarna.

– Det blir galet. Det är en ny show med en helt ny scen, det kommer bli en trevlig överraskning för många. Låtlistan är bra och showen är spännande, säger basisten Steve Harris, 54, till Nöjesbladet.

Släpps 16 augusti

Bandets 15:e studioalbum, ”The Final Frontier”, släpps den 16 augusti. Efter att Steve Harris tidigare har sagt att bandet ska göra just 15 studioalbum ställer sig nu många fans den stora frågan: är det här början på slutet?

– Nu har vi nått målet. Gör vi fler är det en bonus, men vi får se. Tiden är inte på vår sida, säger han.

Känner ni er gamla?

– Jag känner mig inte gammal egentligen, eller kanske ibland, särskilt i början på en turné, hahaha. Men jag tror att vi kan hålla formen och fortsätta ett tag till. Nu ska vi turnera med det här albumet nästa år och ingen vet vad som händer efter det. Du kommer till en gräns i din karriär där du helt enkelt får ta det steg för steg. Du spelar kanske i ett eller två år till, men inte så mycket mer än det. Men vi får se hur vi känner helt enkelt, säger han.

Turnén sammanfattar gruppens senaste tio år. Steve Harris tror inte att fansen blir besvikna.

– Vi spelade alla de gamla grejerna på den förra turnén, så jag tror att folk gillar omväxlingen, säger han.

Hur gick snacket i bandet innan turnén?

– Diskussionerna gick ganska snabbt. Det var främst Bruce och jag som satte ihop den här grejen och alla var nöjda med det. Ingen ville ändra något, säger han.

”Mer progrockiga grejer”

Vad kan du säga om ”The final frontier”?

– Det är ett spännande album, det är en timme och en kvart långt och det är mycket att ta till sig. Jag tror folk helt enkelt kommer behöva tid, det finns ett par låtar som sätter sig ganska snabbt. Men det är mer progrockiga grejer och jag tror det tar ett tag innan folk verkligen uppskattar plattan, säger han.

Du har hållit ihop bandet sedan 1975, vilken är den tuffaste perioden?

– När Bruce lämnade bandet var det tufft. Men på något konstigt sätt var det samtidigt en utmaning och ganska uppfriskande. Vi tvingades verkligen kämpa hårt, men fansen var otroligt lojala. Responsen på showerna var starkare än tidigare. Det var en konstig tid.

”En stark uppsättning”

Vad kände du när han återvände till bandet 1999?

– Det var delade känslor. Jag ville bara att han kom tillbaka på grund av de rätta anledningarna. Men han har bevisat att han går in för det här till hundra procent och det är underbart.

Hur viktigt var det för bandet?

– Det var väldigt viktigt. Uppsättningen vi har nu är troligtvis den starkaste vi någonsin haft. Folk kallade det en reunion. Men det var det inte. Vi har aldrig splittras helt och det är jag verkligen stolt över. Vi fortsatte trots motgångar och i en tid när alla trodde att metal skulle dö. 1990-talet var verkligen tufft, men vi har haft tur med trogna fans som alltid följt oss.

Du har aldrig funderat på en egen solokarriär?

– Jo, många gånger, men problemet är tid. När jag har ledigt handlar det oftast om att vila upp sig efter en turné. Men jag har velat göra saker själv i flera år, så småningom lyckas jag väl med det, men det handlar bara om att hitta tiden.

En ny låt i kväll

Fansen får endast höra en låt i kväll från nya plattan, ”Eldorado”. Att köra fler nya låtar har aldrig varit aktuellt.

– Albumet kommer ju inte ut förrän den 16 augusti. Så det här är det rätta att göra. Men vi kommer tillbaka nästa år och kör fler spelningar med fler nya låtar. Då har folk hunnit ta till sig skivan.

Så du lovar att ni kommer till Sverige igen nästa år?

– Vi kommer ju definitivt turnera nästa år. Jag är ganska säker på att vi kommer tillbaka till Sverige, jag kan egentligen inte se hur vi inte skulle kunna komma till Sverige.

FAKTA

Det här är Iron Maiden

Steve Harris bildade bandet 1975 i London.

Iron Maiden har sålt över 100 miljoner plattor och räknas i dag som ett av världens största hårdrocksband.

Bandet består i dag av:

Bruce Dickinson, 52, sång.

Steve Harris, 54, bas.

Janick Gers, 53, gitarr.

Dave Murray, 53, gitarr.

Adrian Smith, 53, gitarr.

Nicko Mcbrain, 58, trummor.