– Jag ville vara snygg

Vince Neil om nya albumet, sina fyra
jetplan och varför han plastikopererar sig

1 av 4 | Foto: Paul Jeffers/SCANPIX
Neilhilist Vince Neil vill inte kännas vid sitt tidigare dekadenta leverne. I dag är han närapå ett hälsofreak. ”Jag springer 16 kilometer på scenen varje dag”, säger Mötley Crüe-sångaren.
ROCKBJÖRNEN

Fåfänga Vince Neil, 49, tänker sluta åldras.

Receptet är löp­träning på scenen och regelbundna ansiktslyft.

– När man är en offent­lig person vill man se snygg ut, säger ­Mötley Crüe-sångaren.

Vince Neil har dömts för dråp efter att ha kört ihjäl en trummis. Han har ­legat med porrstjärnor före frukost och gift sig med en gyttjebrotterska. Han har troligen druckit mer sprit än vad tio normala Svenssons förbrukar på en livstid.

Senast i juni greps rockstjärnan för rattfylla.

Fokus på framtiden

Men när Nöjesbladet får en intervju med honom förbjuds vi att nämna någonting om hans tidigare deka­denta rockstjärneliv – då avslutas intervjun omedelbart, får vi veta.

Fokus ligger på fram­tiden och på nya albumet ”Tattoos and tequila”, förklarar hans manager.

Ville fräscha upp sig

Det var sex år sedan ­Vince fick nog. Tiden var inne för Mötley Crüe att återförenas och den fåfänga sångaren var inte det minsta förtjust i den slitna kroppen i spegeln.

Det hårda levernet hade tagit ut sin rätt.

– Jag kände att jag behövde göra någonting, säger han till Nöjesbladet.

”Remaking Vince Neil” i MTV var motsvarigheten till ”Extreme home makeover” i TV 3. Skillnaden är att i TV 3 handlar det om ett förfallet hus. I MTV handlade det om att fräscha upp en överviktig, sunkig och alkoholiserad rocklegendar.

Förutom att träna och följa en extremt hälsosam kost lät Neil en plastik­kirurg ­ägna nio timmar åt att fräscha upp hans ansikte.

– Det var kanske inte så mycket rock att ha en personlig tränare och en stylist med sig dygnet runt, men jag gör vad som krävs, säger han.

I dag skulle han inte göra om programmet.

Orsaken? Han har inte tid.

– Jag turnerar hela tiden. Jag har inte tid att reflektera över någonting. Är jag ­inte ute med mitt soloband så är jag ute och turnerar med Mötley Crüe.

Men stjärnan menar att han fortsätter att hålla sig hälsosam.

– Jag springer 10 miles (cirka 16 kilometer) på scenen varje dag så det tar gott och väl hand om min hälsa, säger Vince Neil.

”Syns knappt längre”

Plastikoperationerna han gjorde i programmet var omfattande.

– Men det är länge sedan. De syns ju knappt längre. Jag gjorde det för att jag ville vara snygg. Jag är en offent­lig person. Jag står på scenen hela tiden. Klart att det är viktigt att se bra ut.

Nya albumet ”Tattoos and tequila” är döpt ­efter två saker han verkligen älskar.

– Tequila förknippar jag med bikinis och sommar. Och tatueringarna bär jag omkring på hela tiden.

Äger en hel del

På frågan om han fortfarande är rik svarar Neil:

– Vad menas med rik? Jag har fyra jetplan.

Han är tyst en stund.

– Jag har också två hus, äger nattklubbar, tatueringsstudior, ett eget tequila­företag, restauranger och jag är med i Mötley Crüe. Döm själv.

Neils planer för framtiden är att släppa sin självbiografi i höst och fortsätta turnera.

– Det ­vore underbart att turnera för alltid.

Tänker du fortsätta plastikoperera dig?

– Om det är vad som krävs.

FAKTA

Mötley Crüe genom tiderna

1981 Bildas den 17 januari när Frank ”Nikki Sixx” ­Ferrana och Thomas ”Tommy Lee” Bass börjar ­repa ihop. Strax därefter ansluter Bob ”Mick Mars” Deal och Vincent ”Vince” Neil Wharton. Släpper debutskivan ”Too fast for love” på eget skivbolag i november.

1982 Får skivkontrakt och turnerar i Kanada. För att bli omskrivna ringer bandets manager in ett bombhot till ­deras hotell och tipsar pressen. Tommy Lee hivar ut en tv ur ett hotellfönster i Edmonton och bandet blir bannlyst från staden. Skandalryktet börjar sprida sig och bandet gnuggar händerna.

1983 Släpper skivan ”Shout at the ­devil” och ser till att skapa så många skandaler som möjligt under den efterföljande ­turnén. Med hjälp av stormpopulära MTV blir flera av bandets färgstarka videos succéer.

1984 Vince Neil super ner sig och kraschar med sin bil. Hans passagerare, trummisen ­Razzle i Hanoi Rocks, omkommer. Neil döms till en månads fängelse. Bandet tar en kort paus och fortsätter sedan att festa ännu hårdare.

1985 Albumet ”­Theatre of pain” blir en jätte­hit, främst tack vare ­pianoballaden ”Home sweet home”.

1987 ”Girls girls girls” går direkt in på Billboardlistans andraplats. Men Nikki Sixx har blivit heroin­beroende och dör nästan den 23 december. Läkaren, som är ett fan av Mötley Crüe, får dock fart på hans hjärta ­efter två minuters stillestånd. Händelsen inspirerar honom att skriva låten ”Kickstart my heart”.

1989 Bandet nyktrar till och släpper skivan ”Dr Feelgood” på hösten. Den 14 oktober erövrar den Billboardlistans förstaplats.

1991 Nirvana släpper ­skivan ”Never­mind”, och Mötley Crües glam-metal blir plötsligt hopplöst omodern.

1992 Vince Neil lämnar bandet i februari. Nikki Sixx hyr in John Corabi på sång i?stället.

1994 Skivan ”Mötley Crüe” blir en försäljningsflopp.

1995 Tommy Lee ­gifter sig med Pamela Anderson, och en hemvideo med parets älskog läcker ut.

1997 Efter åratal av bråk återförenas ­Vince Neil med bandet och tillsammans släpper de ”Generation swine”. Skivan blir en flopp. Bandet skyller på skivbolaget och bildar sitt eget i?stället, Mötley Records.

1999 Tommy Lee ­börjar satsa på sin solokarriär, vilket irriterar resten av bandet. Han sparkas och ­ersätts av Randy Castillo.

2000 Skivan ”New ­tattoo” säljer mindre än 200?000 exemplar – ett megafiasko.

2002 Randy Castillo dör i ­cancer. Samantha Maloney, före detta trummis i Hole, hoppar in under en turné. Men bandet ser ut att vara ett sjunkande skepp.

2005 En engelsk turnéarrangör övertalar original­medlemmarna att återförenas – igen – och i januari ger de sig ut på turné. Turnén blir oväntat framgångsrik. Bandets musik har gått från att vara ”pinsam” till ”kult”.

2006 Ytterligare en återföreningsturné – den här gången med Areosmith – blir en framgång.

2008 Släpper sitt nionde studioalbum, ”The saints of Los Angeles”. ­iTunes listar skivan som årets bästa i rock-kategorin, och titelspåret blir en mindre hit. Fortsätter turnera till och från – en turné som fortfarande håller på två år senare.

ARTIKELN HANDLAR OM