De är redo – för eldprovet

Foto: Alik Keplicz/AP
kör så det ryker Kerry King, 46, är inte rädd för att bli äldre. ”Grupper som Judas Priest, Black Sabbath och Iron Maiden dräper fortfarande live. Det inspirerar och jag är långt ifrån utbränd” säger Slayer-gitarristen.
ROCKBJÖRNEN

Rösten slits ut. Ryggen bangas sönder. Vänskapsband tänjs.

30 år i hårdrockens tjänst kan knäcka den tuffaste – även kackerlackorna i Slayer.

– Vi var bättre vänner på 80-talet. Tänk dig att du har tre brorsor som du måste leva med sex månader per år. Ni skulle vara i luven på varandra hela tiden.

Kerry King – gitarrist, ikon, kläddesigner, ormuppfödare – sammanfattar stämningen i Slayer. ­Thrash metal-giganten anno 2010 är ett jobb, precis som vilket som helst.

– Visst är det roligt. Men vi är affärspartners, det är så det fungerar. När vi kommer hem från en turné är vi som kackerlackor. Alla rasslar i väg åt olika håll och gör sin egen grej.

Headbangskador

Kackerlackor överlever ett kärnvapenkrig. Det gör inte Slayer. Legendstatus eller inte – medlemmarna hemsöks av ålder och krämpor precis som alla andra.

Tidigare i år opererade frontmannen Tom Araya ryggen. Tre decennium av extremt headbangande har satt sina spår. Den 49-årige sångaren, känd för att framåtböjd skaka huvudet våldsammare än de flesta, står nu rakryggad och blickstilla. Ett par konserter under sommaren har även ställts in på grund av röstproblem.

– Operationen ger honom längre livslängd eftersom han inte misshandlar sig själv varje kväll, skrockar Kerry King. Men vi måste inse att vi inte kan turnera som när vi var 20 år längre, hans röst pallar inte det. Tre konserter, vila en dag, tre konserter – det blir det nya.

Bryr sig fansen verkligen om han inte headbangar?

– Det har alltid varit hela hans show så det är klart att det märks. Han håller ännu på att bli bekväm i sin nya scenpersonlighet.

Värmer alltid upp

Att börja ”slänga med guran som en pudelsnubbe”, för att täcka Arayas tillkortakommanden, är inte aktuellt för King. Sådan ”fånig skit” är inget för den vältatuerade bjässen. Själv har den nyblivna 46-åringen aldrig upplevt några Slayer-relaterade hälsoproblem, mycket tack vare disciplinerat stretchande innan varje framträdande.

– Jag har alltid värmt upp, vilket Tom aldrig gjort. Att spela thrash är som ett träningspass. Om det är en muskel som ska användas, ja då kan du lita på att jag stretchar den.

Kommande eldprov

Hur många år till innan åldern stoppar er för gott?

– Vem vet? Vid 30 trodde jag att 40 var slutet. Sen trodde jag att stoppstrecket var 45. Grupper som Judas Priest, Black Sabbath och Iron Maiden dräper fortfarande live. Det inspirerar och jag är långt ifrån utbränd.

Ni är betydligt intensivare, rent fysiskt, än alla de banden.

– Ja, vi är annorlunda. Och det blir eldprovet under de kommande åren.

FAKTA

Allt du bör veta om Slayer

Bildades: Tidigt 80-tal i Huntington Park, Kalifornien. Medlemmar: Tom Araya (bas, sång), Jeff Hanneman (gitarr), Kerry King (gitarr), Dave Lombardo (trummor) Diskografi: Har släppt elva studioalbum, inklusive ett med bara covers. Debuten heter ”Show no mercy” (1983), den senaste ”World painted blood” (2009). Lombardo är den enda som inte spelar på samtliga utgåvor.

Om du aldrig hört Slayer ska du lyssna på: ”Angel of death” från tredje albumet ”Reign in blood (1986). Eller hela skivan, som anses vara en milstolpe i musikhistorien. Annars går det bra med ”War ensemble” från ”Seasons in the abyss” (1990).

Kerry King om...

…att spela på nya skivan med svenska Witchery:

– Jag gillade låten ”Witchkrieg” direkt. Annars hade jag inte gjort det, trots att vi är vänner. Videon filmade vi under vår turné i London. Det tog 45 minuter och blev svinbra.

…The Big Four-turnén med Metallica, Anthrax och Megadeth:

– Alla vill göra det igen. Det kniviga är logistiken. Men jag gissar att det händer igen under 2011 eller 2012. Jaha, har Lars Ulrich sagt exakt så? Toppen! Då är vi alla på samma sida.

…nästa album:

– Allra tidigast börjar vi spela in nästa år. Jag har titlar och riff men inget strukturerat. Avslöja en titel? Knappast. Om jag sedan inte använder den – då är det någon som stjäl den.

…roligaste låten att spela live:

– ”Raining blood”. Alltid kanon.

…om att ”Reign in blood” fyller 25 år 2011:

– Det blir inget firande. Vi har redan kört hela skivan live både i Europa och USA. Jag vill aldrig mer göra det, eftersom vi måste börja med ”Angel of death” och sluta med ”Raining blood”. Tråkigt och begränsande.

…International Day of Slayer:

– Att vi är så viktiga att människor gett oss en egen nationaldag – det är coolt.