The Drums måste upplevas på scen

Foto: Emma Svensson
The Drums på Way Out West-festivalen.
ROCKBJÖRNEN

Sommarens charmigaste konsert kom före årets första jordgubbe.

Var du inte där?

Lugn, om du snällt äter din gröt kommer The Drums till Sverige i jul.

PER MAGNUSSON.

Den amerikanska poporkestern fick en blygsam speltid på helgens Way Out West. Klockan halv två – på dagen. Mycket talar för att du då hade 1) betongkeps 2) fullt upp med att smälta intrycken av Paul Wellers skor.

Jag var inte där alls. Men jag var i ­Köpenhamn och juni var blott två ­dagar ung när jag promenerade ­dåliga gatan Istedgade fram mot den ­danska ­designdrömmen Lilla Vega. The Drums debut skulle släppas först en vecka senare och den försiktigt entusiastiska publiken hade på sin höjd hört sångerna från ep:n ”Summertime!”.

Jag har ju redan slagit på den stora trumman. Delat ut fler plus än vad som borde vara rimligt för några sned­luggar från Florida. Men vissa band måste helt enkelt upplevas på scen. En The Drums-show är en energisk och visuell sensation. Sångaren Jonathan Pierce gestikulerande en blandning mellan Bruce Springsteens ”Dancing in the dark”-dans och Ian Curtis sista dödsryckningar.

Tamburinisten Jacob Grahams djärva piruetter påminner om Happy Mondays Bez på en bädd av glödande grillkol. ­Konsertupplevelsen kan bäst ­beskrivas med den gamla ­­parollen ”popstjärnor på gränsen till nervsammanbrott”.

Någonting som bekräftas när jag ­efter det sista extranumret får en pratstund med frontmannen Jonathan, nedan kallad Jonny. Han förklarar att han fruktar varje sekund på scenen, men att han ändå känner att showbiz-plikten kallar.

”Idén med effektsökeri har gått förlorad i dagens popmusik”, säger ­Jonny. Han berättar att bandet turnerat ­varje dag – i ett år. Medlemmarna ­orkar ­inte ens lyfta en öl i logen längre. Jonny har slutat med droger. Jonny har slutat med alkohol. Jonny har till och med slutat med kaffe.

Så mycket hinner vi ­prata innan bandets kvinnliga turnéledare, i strikt hår och tjockbågade glasögon, prompt proklamerar läggdags.

Den 12 december intar The Drums Debaser Slussen i Stockholm. Då har de turnerat varje dag i ett och ett halvt år. Låt oss hoppas att de fortfarande klamrar sig fast vid sitt aldrig sinande nervsammanbrott till show.