”Ett nytt sätt att spela live”

Mando Diao först ut i världsunika ”Livelöpet”

1 av 3
Körde extranummer Björn Dixgård och Gustaf Norén i Mando Diao bjöd fansen på en extralåt efter sin ordinarie spelning i Rockbjörnens live-löp
ROCKBJÖRNEN

I kväll klockan 21 smäller det.

Mando Diao blir första band att spela på ”Livelöpet” – Aftonbladets världsunika livesatsning på nätet.

– Det är ett nytt och spännande sätt att spela live, säger gitarristen Gustaf Norén, 29.

När Borlängerockarna Mando Diao går upp på Aftonbladets digitala scen i kväll kommer musikhistoria att skrivas. Konserter har sänts live på nätet förr – men den som har tittat har inte kunnat delta.

Ni som har biljett kommer däremot att kunna chatta med era vänner, klappa händerna, ropa saker till bandet, höja cigarettändaren – till och med ”hångla” till musiken.

”Gemenskapskänsla”

– Eftersom man kan prata med varandra blir det en sorts gemenskapskänsla, oavsett om man sitter i Tokyo eller Tyskland. Det kommer att bli spännande att se vad publiken kommer att göra, säger trumslagaren Samuel Giers, 30, och skrattar.

Han får medhåll av bandets frontfigur, Gustaf Norén, 29.

– Det är ett nytt och spännande sätt att spela live. Det är en cool grej. Det man tidigare har saknat jämfört med ”riktiga” spelningar är ju möjligheten att kunna kommunicera med bandet och varandra, säger han.

Samtidigt är han medveten om att det kommer att kännas annorlunda att stå i en tom studio och veta att en storpublik sitter hemma och tittar.

Tror på konceptet

– Med internet är det svårt att uppskatta hur stort det är. Vi spelade inför 16 000 på Gröna Lund en gång, och du kan ju lätt få det dubbla på nätet utan att få en känsla för det, säger Gustaf Norén och fortsätter:

– Det blir som när man intervjuade sig själv i badet som elvaåring ungefär.

Samuel Giers tror att ”Livelöpet” är här för att stanna.

– Jag tror det här konceptet kommer att utvecklas i framtiden. Man kan se sina favoritband ofta, även om man inte bor i Stockholm eller Göteborg, säger han.

BOKA BILJETT HÄR!

FAKTA

Så här går det till

Med hjälp av en Facebook-applikation kan du interagera med artisten och med dina vänner. Du kan till exempel applådera, ropa något till artisten, hålla upp en tändare, ta bilder och dela på nätet eller ”hångla” med andra i publiken.

Du ser vilka Facebook-vänner som är på plats och kan kommunicera med dem under hela konserten.

Du kan även ta bilder på artisten under spelningen. Dessa bilder kan du sedan posta på Facebook eller sprida via mejl.

Se dina favoritartister gratis!

Artisterna befinner sig i en studio och framför sina låtar inför en kamera. De kan följa publikens reaktioner och kommentarer via datorskärmar.

De som har löst biljett knappar sig in i en digital arena på aftonbladet.se, fullt utrustad med publik, ljus och andra liveeffekter.

Biljetterna är gratis. Men det är först till kvarn som gäller. Vid denna tidnings pressläggning fanns det fortfarande några kvar. Gå in på livelopet.aftonbladet.se och boka!

Här är spelschemat

17 augusti: Mando Diao, 21.00

18 augusti: Eric Saade, 21.00

20 augusti: The Ark, 21.00

22 augusti: Salem Al Fakir, 21.00

23 augusti: Ola Svensson, 21.00

24 augusti: Robyn, 21.00

25 augusti: Anna Bergendahl, 21.00

Skynda att boka biljetter gratis här!