Svenskarna regerar amerikanska hitlistan

ROCKBJÖRNEN

Den svenska musiken regerar i USA just nu. Stjärnproducenten Max Martin har skrivit fyra av låtarna som toppar Billboard Hot 100. RedOne, mannen bakom Lady Gaga, har skrivit en.

Max Martin och RedOne vet vad som säljer på andra sidan Atlanten.

– Det är grymt kul, säger Peo Thyrén, informatör på STIM och konstaterar att Max Martin och RedOne i dagsläget är lika framgångrika.

– Det som skiljer dem åt är att Max Martin har legat på den här absolut toppnivån under många år, medan RedOne är relativt ny.

Vad är det som gör Max Martin så framgångsrik?

– Det är just kombinationen av oerhört begåvad och talangfull och väldigt fokuserad på uppgiften. Samt att han tillskillnad från många andra har han en musikalisk skolning i botten. Han kan skriva stråkarrangemang, arrangera körer och liknande.

– Max Martin blev ju skolad in i hantverket, låtskrivandet och produktion av Denniz Pop, som ju av många var ansedd som ett geni, och sen fortsatte han och höll verksamheten på minst samma fortsatt höga nivå.

Framgångsreceptet stavas också förnyelse, menar Thyrén.

– Max Martins musik känns ständigt fräsch och aktuell och följer med i rådande trender. Jag tror inte vi i Sverige är medvetna om hur han under många år har dominerat de internationella hitlistorna.

FAKTA

Svenskt i topp på Billboard Hot 100

”Dynamite” - Taio Cruz (1)

Skriven av Max Martin m fl

”Teenage Dream” - Katy Perry (3)

Skriven av Max Martin m fl

”I like it” - Enrique Iglesias (4)

Skriven av Red One m fl

”DJ's got us fallin in love” - Usher (5)

Skriven av Max Martin och den unge och relativt nye svenske låtskrivaren Shellback

”California Gurls” - Katy Perry (8)

Skriven av Max Martin m fl