Bright Eyes har ögon för svenskorna

Planerar att jobba med First Aid Kit

Foto: DENNIS PETTERSSON
firade ihop Mike Mogis, Conor Oberst och Nate Walcott i Bright Eyes festade tillsammans med First Aid Kit i Stockholm kvällen innan spelningen.
ROCKBJÖRNEN

Indieikonerna Bright Eyes är på Stockholmsbesök. För att spela, festa – och planera framtida samarbeten med svenska First Aid Kit.

– De är fantastiska. Mike tänker göra en skiva med dem, säger frontmannen Conor Oberst.

Det är ett glatt och småflamsigt Bright Eyes som gästar Stockholm. Conor Oberst fyllde år kvällen innan, och bandet firade i Stockholmsnatten – med systrarna i First Aid Kit.

– Vi kom fram rätt sent, men gick ut och hade en trevlig middag och tog några drinkar, säger födelsedagsbarnet.

Wow-upplevelse

De är i Sverige för att promota nya ”The people’s key” och spela på Debaser Medis.

Bandet uttrycker stor förtjusning över sitt förband, svenska folkpopduon First Aid Kit.

– Vi såg dem spela på en festival i Austin i höstas och tänkte att ”wow, de är fantastiska!” Deras röster är så mäktiga, säger Oberst.

Är hemlighetsfull

Så mäktiga att producenten Mike Mogis nu vill göra en skiva med systerduon.

– Det var lite därför vi träffade dem i går kväll, säger Mogis, men vill inte avslöja mer än så.

Det ryktas att det här är det sista Bright Eyes-albumet?

– Jag kan varken bekräfta eller förneka det. Vi får se om vi fortfarande gillar varandra efter turnén, säger Oberst och skrattar.

FAKTA

Släppte 9 album på 9 år

Bright Eyes är ett indierockband som bildades 1995 i Omaha, Nebraska, USA. All text och musik skrivs av sångaren och gitarristen Conor Oberst. Andra fasta medlemmar är Mike Mogis och Nate Walcott.

Bandet är känt för sitt höga produktionstempo och gav mellan 1998 och 2007 ut nio album. Nya skivan ”The people’s key” som släpptes den 14 februari är dock den första på fyra år.

Bandmedlemmarna har också flera sidoprojekt och spelar tillsammans i andra konstellationer. Bland annat i supergruppen Monsters of Folk (Mike Mogis, Conor Oberst, M Ward samt Jim James från My Morning Jacket).