Dagens namn: Gudrun, Rune
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

De jabbar upp en fin Södern-stämning

  Trygg, trösterik turnéstart för Bo Kaspers Orkester

Soft stil Bo Sundström och hans band sökte sig till New Orleans, vilket är tydligt på turnépremiären.   Soft stil Bo Sundström och hans band sökte sig till New Orleans, vilket är tydligt på turnépremiären.

UPPSALA. Det kändes inte så förvånande att Bo Kaspers Orkester åkte till New Orleans för att spela in sitt senaste album.

De är ju väldigt mycket New Orleans.

Genommusikaliska, allmänt laidback och med hjärnor, hjärtan och fingrar fulla av all möjlig musik, kanske främst soul, funk, jazz och kubanskt sväng.

Men Bo Kaspers-soundet, det där softa och återhållna, är så distinkt i sig att kvartetten ändå mest låter som sig själva.

Och att de samtidigt framstår som något av det svenskaste vi har beror förstås mycket på att Bo Sundström i sin sångstil aldrig direkt mörkat att han kommer från Piteå.

Dragspel och fet orgel

Inför runt tusen personer i Uppsala bjuder Bo Kaspers på dryga tjugotalet låtar. En generös mängd kommer från ”New Orleans”-plattan, och såväl maestro Mats Schubert som inlånade gitarristen Robert Östund lyckas jabba upp fin Södern-stämning med banjo, dragspel och fet orgel.

Men det är Sundströms skarpsynt Ikea-möblerade texter om sex, svartsjuka, död och rimliga förväntningar som verkligen präglar kvällen.

Skriver livsvist

När andra står på tå och drar varje känsla till sin spets skriver Sundström livsvist om hur det faktiskt är.

Och det är nog inte minst därför som Bo Kaspers Orkester är så populära.

Det finns något väldigt tryggt och trösterikt i kombinationen mjuk funk och stillsam existentialism.

SENASTE NYTT

Nöjesbladet

Visa fler
Om Aftonbladet