Han får alla att gå bananas

till Daniel Adams-Ray

ROCKBJÖRNEN

ÖREBRO. Han är verkligen inte ”Gubben i lådan” längre.

Daniel Adams-Ray möter dånande jubel på sin första turnépremiär som soloartist.

Så han behöver nog inte ta i riktigt sådär mycket.

Ambitiöst och svettigt Daniel Adams-Ray får med sig de partajande närkingarna när han kliver på scenen i Örebro.

Fler än jag är förmodligen förvånade över att två av årets bästa svenska popdebuter kommer från före detta medlemmar i hiphopduon Snook.

Oskar Linnros hann ut först med sin platta och slapp därför alla jämförelser som Daniel Adams-Ray får dras med. Som ni märker så även i denna text.

Men att några som har en så tajt musikalisk historia ihop hittar liknande uttryck när de ungefär samtidigt växlar över från rap till pop är inte så konstigt.

Direkt från hjärtat

Och när det leder till en pop som dessutom lyckas låta så ny, intelligent och från hjärtat som den gör på de här 27-åringarnas skivor tänker inte jag klaga.

Sorglösa närkingar

Linnros hann först även live, slipade på sin show under festivalsommaren och kunde leverera en personlig och känslosvallande höstpremiär i Helsingborg härom veckan.

Inte heller listtoppande Adams-Ray har några problem att få med sig de sorglöst partajande unga närkingarna när han kliver på scen strax efter midnatt.

”Schlagerexplosivt”

Han satsar ambitiöst, med stråkkvartett och ett kul, tajt band. Och vill massor. Dansar den blå kostymen svettig på bara några låtar och nästan skriker ur sig refrängen till ”Himlen luktar plast”.

Setet är kort men sångaren försöker krama precis allt han kan ur sin soulpop. ”Lilla lady” känns schlagerexplosiv på ett roligt sätt och i singelsmashen ”Dum av dig” går hela nattklubben bananas.

Men ibland blir laddningen överladdning, nyanserna försvinner och livsvisdomarna som levereras mellan låtarna går inte riktigt fram en natt när folk bara vill vråla ”jag tog en kula för dig och fick en smula tillbaks” så högt de kan.

Daniel Adams-Ray har en älskad skiva med sig ut i landet, succén lurar runt hörnet, men han behöver nog lite tid att växa in i det faktum att det faktiskt är så.

FAKTA

Daniel Adams-Ray

Turnépremiär Ritz. Örebro

Längd: 45 minuter. Publik: Några hundra. Bäst: ”Gubben i lådan” är ett väldigt självklart klimax. Sämst: Folk babblar så man knappt hör mellansnacket.

Här kan du se Daniel Adams-Ray

25/11 – Göteborg

26/11 – Karlstad

27/11 – Sundsvall

4/12 – Uppsala

9/12 – Norrköping

10/12 – Växjö

11/12 – Stockholm

ARTIKELN HANDLAR OM