Intensivt, mörkt & elektriskt

till Christian Kjellvander

Foto: Pernilla Wahlman
En stunds avkoppling från vardagens hets med Christian Kjellvander.
ROCKBJÖRNEN

Gävle. Att se Sveriges främste folkrocksångare live är att för en stund kliva bort från den moderna vardagens ständiga hets. Sluta bry sig om statusuppdateringar, SMHI:s klass 2-varningar och gnälligt twitterhat. Som ett andningshål.

Har tagit en egen stig

Mot Spegelns sammetsröda ridå blir inte Kjellvanders spelning bilden av en annan tid, men den fångar känslan av ett annat sätt att leva. Mycket för att sångaren och hans karriär allt mer har tagit en helt egen stig, vid sidan av det som i dag förväntas i musikbranschen och det dagliga livet.

I det dunkla teaterljuset blir kvällen snabbt en meditativ högtidsstund med ett band som växt så långt in i sångerna att de skulle kännas vilsna om så bara en enda ton eller nyans suddades ut. Inte bara i de äldre låtarna utan också i de många från senaste ”The rough and Rynge”.

Släpper inte sin gitarr

Men det blir aldrig sövande. Turnépremiären låter intensiv, mörk och elektrisk. Trots att musiken oftast släpar fötterna i jorden och trots att Kjellvander inte släpper taget om sin nylongitarr förrän i extranumren.

FAKTA

Christian Kjellvander

Turnépremiär på Spegeln, Gävle.

Bäst: ”Bad hurtn” och den monotont marscherande versionen av ”Homeward rolling soldier”. Magiskt. Sämst: Den drömska stämningen blir ibland introvert.

Här spelar Kjellvander

25/11 – Uppsala, 26/11 – Norrköping, 1/12 – Malmö, KB 2/12 – Linköping 3/12 – Borås, 10/12 – Stockholm, Debaser Medis 11/12 – Göteborg, Stadsteaterns Foajébar

ARTIKELN HANDLAR OM