– Vi kommer få tårar i ögonen

The Ark ute på avskedsturné: Ett långt farväl

ROCKBJÖRNEN

Jubileumsalbumet är släppt och fansen sörjer. Snart lägger glamrockarna i The Ark ner bandet för gott.

Men först är de ute på en lång avskedsturné.

– Man kommer säkert att få tårar i ögonen, säger gitarristen Mikael Jepson, 36.

Medlemmarna i The Ark var i 14-årsåldern när de bildade bandet hemma i Rottne. Sex album, och tjugo år senare, gav de fansen chockbeskedet att de lägger av.

– När vi började planera vad vi skulle göra i år hade vi bestämt att vi skulle ge ut en samlingsskiva. Ju mer vi tänkte på skivan desto mer började vi tala om den i termer av ett bokslut, säger sångaren Ola Salo, 34.

Ark lever kvar

Innan The Ark lägger bandet på hyllan för gott är det dags för två turnéer – en mindre klubbturné som redan kört igång och en greatest hits-turné i sommar. Mikael Jepson, gitarrist, berättar att det kommer bli en värdig avslutning i sann The Ark-anda.

– Nu får vi chans att ta ett långt farväl av vår publik. Det kommer att bli jätteroligt att åka ut och spela men när man väl står där kommer man säkert att få tårar i ögonen, säger han.

Grabbarna i The Ark berättar att det är högst troligt att de kommer att hålla på med musik även i framtiden eftersom det är det enda de kan. De tror också att The Ark kommer att leva kvar även om bandet slutar leverera ny musik.

– Låtarna är ett redskap för att våga vara sig själv. Vi vill få lyssnaren att hitta en styrka i sig själv och den funktionen hoppas jag att låtarna fortsätter att ha även om vi inte blir ett aktivt band längre, säger Ola Salo.

”Förde ut budskap”

Vad har varit roligast under era 20 år?

– Att så många drömmar slog in. Vi fick ett genombrott som sträckte sig utanför Sveriges gränser. Vi fick spela för stora publiksamlingar och fick vara ett band som förde ut budskap och som inspirerade människor till att våga vara sig själva, säger Ola Salo.

FAKTA

Här kan du se The Ark

15 mars – Stockholm 18 mars – Göteborg 19 mars – Malmö 20 mars – Malmö 24 mars – Växjö 25 mars – Växjö 26 mars – Norrköping 31 mars – Oslo 2 april – Helsingborg 7 april – Gävle 8 april – Eskilstuna 9 april – Sundsvall 14 april – Åre 19 april – Köpenhamn

Medlemmar: Martin Axén (gitarr), Jens Andersson (keyboard), Sylvester Schlegel (trummor), Ola Salo (sång), Mikael Jepson (gitarr), Lars ”Leari” Ljungberg (bas).

The Arks favoriter

Scenkläder: Ylva Liljefors gjorde våra vita kläder med päls- och metalldetaljer år 2001. Det är de dyraste scenkläderna vi någonsin haft på oss och de var väldigt snygga och genomarbetade.

Turnéminnet: Förra sommaren hade vi sju barn och alla familjer med i turnébussen. Vi kallade det turnéfamiljeliv och man fick det bästa från två världar.

Staden: Vi måste säga flera. I New York, Helsingfors och Borlänge har vi aldrig haft dåliga spelningar.

Annika Persson

ARTIKELN HANDLAR OM