Vacker vardag med Veronica

Maggios suveräna röst bär upp trivselsångerna

Foto: OLLE NILSSON/VÄRMLANDS FOLKBLAD
Veronica Maggio har fått vänta, men nu tycks omvärlden vara redo för hennes stil. Nya skivan är hajpad och i går sjöng hon på Nöjesfabriken i Karlstad.
ROCKBJÖRNEN

Det är med lyckliga recensenter som med nät­hatare.

De är inte många, men de låter mycket.

Veronica Maggio vinner på att hon inte verkar höra någonting.

Foto: OLLE NILSSON/VÄRMLANDS FOLKBLAD
”Allt är statiskt, men säkert”, skriver Marcus Grahn om Veronica Maggios insats i Karlstad.

För fyra år sedan sjöng hon i ett skrymsle på Peace & ­love. Förknippad med låga betyg, gryende näthat och en lustig sång om att aldrig bli nöjd. Där och då kändes det märkligt: Veronica Maggio sjöng ju lysande, hennes musiker var duktiga, låtarna var känsligt lagombra, men hon stod på fel sida kreddgränsen.

Stora mediekramen

Nu är tanken liknande, men omvänd. Konceptet är detsamma, men tiden har gjort det rätt. Hennes tredje skiva ”Satan i gatan” är plötsligt drabbad av den stora mediekramen.

Den low fat-souliga popen har större konsekvens, historierna har andra smärtpunkter, men det är samma röst som spelar avgörande roll. ­Uttrycksfull men hemlig, okonstlat behärskad, suverän i all sin simpelhet.

Ärligt häpet glad

Trots den hajpvecka hon haft är lördagsgolvet glest, på inomhusfestivalen Det Stora Kalaset, men hon verkar ärligt häpet glad för dem som finns där. Hennes band håller minimiprofil, men vågar stöpa ”Stopp” i syntigt pulserande form. Allt är statiskt men ­säkert, vanligt men vackert. Det ger ett väldigt sakligt intryck: Veronica Maggio låter alla sina låtar rullas ut som de är. Som novellistiska, välgjorda, vardagliga trivselsånger.

FAKTA

➕➕➕

Veronica Maggio

Plats: Nöjesfabriken, Karlstad. Publik: Knappt 400. Längd: 50 minuter. Bäst: Pianospröda ”Snälla bli min”. Sämst: Det finns inte mycket publik att jobba med. Fråga: Sju låtar från album tre, fem från album två. Förtjänar inte debuten också kärlek?

Hit kommer Veronica Maggio

Huskvarna 7/5

Stockholm 10-11/5

Göteborg 20/5

Lund 21/5

Borlänge 28/6

Karlskoga 6/7

Östersund 28/7

Uppsala 9/9.

ARTIKELN HANDLAR OM