Det är upp till bevis, Lady Gaga

I dag släpper superstjärnan skivan – som kan avgöra hennes framtid

1 av 2 | Foto: AFTONBLADET BILD
Lady Gaga har redan utnämnt nya plattan till decenniets skiva.
ROCKBJÖRNEN

Hennes förra album gjorde henne till en världsangelägenhet.

I dag släpps uppföljaren.

Det skulle inte vara möjligt.

I ett medielandskap med fler kanaler och ett större utbud än någonsin tidigare var dödsattesten över begreppet superstjärna redan signerad.

Så sades det.

Sen kom Lady Gaga.

Beväpnad med eldsprutande plåtbyst lyckades den i dag 25-åriga sångerskan Stefani Germanotta dansa in i historieböckerna.

I dag släpps albumet som avgör hur omfattande hennes kapitel ska bli.

■ ■ ■

Draperad i en klänning av rått kött deklarerade Lady Gaga vid fjolårets MTV music awards att hennes kommande album ”Born this way” var på väg.

Ända sedan dess har spekulationer och hyllande profetior avlöst varandra.

Foto: AP
RedOne.

Den svenske producenten RedOne, som är en stor del bakom Lady Gagas musikaliska framgång, har kallat albumet ”för dyrbart för att prata om”. Gaga själv har talat om en hårdrocksinfluerad dansplatta dränkt i hitsinglar redo att klättra på världens listor.

Det har börjat bra.

Även om albumets titelspår och förstasingel ifrågasatts som ett plagiat av Madonnas ”Express yourself” intog låten snabbt Billboardlistans förstaplats. Tre timmar efter att den släpptes toppade den även den digitala musikjätten Itunes försäljningslista och den brittiske världsartisten Elton John korade den till gayvärldens nya nationalsång.

Frågan är om det är Lady Gaga som ska hyllas.

På sitt klassiskt kryptiska och allmänt storslagna sätt har sångerskan berättat att låten i själva verket är skriven av den avlidne modeskaparen Alexander McQueen.

Foto: AP
McQueen.

■ ■ ■

I samma stund som McQueen i februari i fjol hittades hängd i sin lägenhet i London ska han ha börjat arbeta genom Lady Gaga. Att skivbolaget, på eget bevåg, valde att släppa singeln exakt ett år efter designerns död tar sångerskan som ett bevis.

– När jag hörde det visste jag att han planerat hela jävla grejen. Jag skrev inte ens låtjäveln. Han gjorde det! har hon berättat.

Budskapet i singeln, att alla duger som de är, oavsett hudfärg och sexuell läggning, löper som en röd tråd genom hela den kommande skivan. Så också genom Lady Gagas nya garderob.

Som alltid när det gäller Gaga lägger hon lika mycket tid på det visuella uttrycket som hon tillbringar i studion.

■ ■ ■

Under lanseringen av den nya skivan har sångerskan flera gånger kommit till intervjuer med vassa benproteser fästa på käkben, axlar och tinningar. Inför konfunderade reportrar har hon sedan förklarat att benen alltid funnits inom henne och nu växt ut för att avslöja vem hon egentligen är. Allt som en metafor för sin filosofi om att alla ska accepteras för den de är och väljer att vara.

– I videon till låten har vi med en kille som har tatuerat hela kroppen. Han föddes sådan, även om han givetvis inte föddes med tatueringar, sa Gaga nyligen i en intervju med magasinet Harpers Bazaar.

■ ■ ■

Så, kommer det nya kapitlet i Lady Gagas historia att bli lika framgångsrikt som de tre år som passerat sedan hennes första album?

Frågar man Gaga själv råder det inga tvivel. Hon har redan utnämnt ”Born this way” till decenniets skiva.

Och även om den hyllande kör som fram tills nu sjungit hennes lov plötsligt skulle ändra karaktär är sångerskan beredd.

I intervjun med Harpers Bazaar förklarar Lady Gaga hur människor tenderar att hylla något om de tror snart ska försvinna, men hatar något som blivit kvar allt för länge.

– Och, säger Lady Gaga.

– Jag tänker inte gå någonstans.

FAKTA

Är listad mäktigast i branschen

Tidningen Forbes listade nyligen Lady Gaga som den mäktigaste personen inom underhållningsbranschen.

Hon tjänade drygt 600 miljoner kronor på sin världsturné ”Monster ball”, har 32 miljoner fans på Facebook och följs av 10 miljoner på Twitter.

Singeln ”Born this way” laddades ner i en miljon ex på bara fem dagar.

Hennes skiva ”The fame monster” såldes mest i världen 2010 med 5,8 miljoner exemplar.
 

Gagas galna garderob

ARTIKELN HANDLAR OM