– Jag får ta mycket skit

The Moniker om debutskivan och tiden efter Melodifestivalen

Foto: MAGNUS SANDBERG
SKRATTAR BORT KRITIKEN The Moniker är van vid onda kommentarer. ”Vissa människor har svårt för mig helt enkelt”, säger han.
ROCKBJÖRNEN

Med ett löpband och en pyskedelisk gul show gjorde han succé i Melodifestivalen.

Sedan – näthat och sågningar från kritikerna.

– Jag har läst jätteonda saker om mig, säger Daniel ”The Moniker” Karlsson.

Foto: LINA BOSTRÖM EINARSSON
The Moniker i Melodifestivalen.

Han gjorde comeback från det vakuum han hamnat i efter ”Idol” 2007. The Monikers glättiga show blev en oväntad succé i Melodifestivalen.

Den tralliga låten ”Oh my God!” har därefter klättrat på listorna och naglat sig fast på Svensktoppen.

I dag släpper han sin debutplatta.

Inget nytt problem

Men i och med framgången har Daniel Karlsson, 29, också stött på nackdelarna med att stå i rampljuset.

– Jag har fått ta en del skit, men jag visste att det skulle bli så. Med just det här numret som jag gjorde till ”Oh my God!” så tänkte jag ”antingen kommer folk att gilla det eller så

hatar de det”. Och så blev det. Jag har läst jätteonda saker om mig på nätet.

Att folk har åsikter om honom är dock ingen ny erfarenhet – under sin uppväxt har Daniel alltid stött på personer som inte gillar hans stil.

– Vissa människor har svårt för mig helt enkelt. Jag är inte självgod, men jag tycker att jag är bra på det jag gör och det anser jag att man ska få säga. Det är inget fel med att vara stolt över saker man gjort. Jante finns ju fortfarande i landet, det är väl därför folk är så här.

”En blaha-text”

Nu har han också stött på motgångar i form av kritiker som sågar hans kommande album. Nöjesbladets recensent Per Magnusson gav plattan två plus och det hårda omdömet ”Som ’Strawberry fields forever’ filtrerat genom en fåntratt”.

– Om man nu kan kalla det där en recension ... jag såg det mer som en blaha-text, säger Daniel och fortsätter:

– Jag hoppas att recensenterna verkligen lyssnar på hela plattan, släpper skygglapparna och skriver vad de tycker och inte vad de förväntas tycka.

Skrattar bort allt

Men Daniel Karlsson tar ändå kritiken med en klackspark.

– Jag lägger inte så stor energi på sånt. Jag bara skrattar. Däremot lackar mina kompisar och mina systrar. De tycker att det är skitjobbigt.

FAKTA

Namn: Daniel Karlsson, mest känd som ”The Moniker”. Ålder: 29. Bor: Jönköping. Yrke: Sångare och kompositör. Familj: Systrarna Maria och Ingela. Inkomst: 0 kronor (taxeringsår 2009). Aktuell: Släpper albumet ”Maktub” i dag.
 

The Moniker om...

... sitt album:

– Jag ser det som en musikalisk regnbåge, efter Melodifestivalen kanske folk förväntar sig tretton

gula låtar, men så är det inte.

... tiden efter Melodifestivalen:

– Det är hektiskt, jag håller på och repar inför sommarturnén. Jag har försökt leva som vanligt, men det är klart att det blir en förändring när man går på stan och folk pekar och ropar.

... Eric Saades tredjeplats i Eurovision:

– Han är en jättetrevlig kille och det gick ju bra för honom. Jag kollade inte på finalen, men jag hörde att han kom på tredjeplats.

... singellivet:

– Jag har mina systrar och det räcker. Nej allvarligt, livet är ju ett ständigt sökande efter att må bra. Men jag letar inte runt hörnet för att träffa en tjej.

ARTIKELN HANDLAR OM