”Många i mitt gäng dog ju”

Patrik Isaksson om de hemska minnen som har inspirerat nya skivan

Foto: ULF HÖJER
Det är med skräckblandade känslor som Patrik Isaksson ger sig ut på sommarturné i ett mindre format. ”Nu blir vi bara en trio på scen”, säger han.
ROCKBJÖRNEN

Han bor i lantlig dalaidyll, men på nya skivan återvänder Patrik Isaksson till uppväxtstaden Stockholm.

Det är en bitterljuv återförening.

– Fan, hur många som helst från mitt gäng dog ju, säger han.

Foto: LINA BOSTRÖM EINARSSON
Isaksson syntes i Melodifestivalen 2008. Nu satsar han på ett helt annat forum. En avskalad liveshow utan häftiga beats eller coola keyboards.

Patrik Isaksson, 38, är märkbart nervös.

Han ska snart på turné, och för första gången planerar han en avskalad liveshow.

– Jag har alltid haft samma crew, och låtit ungefär likadant. Nu blir vi bara en trio på scen, säger Isaksson.

Han, som har rötterna i rocken, är van att backas upp av ett band. Den nya sättningen är ovan och nervig.

– Jag är skitnervös! Fast det är ju såhär jag skriver mina låtar – på piano eller gitarr. Inga häftiga beats eller coola keyboards. Men det är med skräckblandade känslor jag uppträder så. Usch!

Ingen censur

Det personliga uttrycket finns även på Patriks nya skiva. Texter och historier har fått ta mer plats än tidigare.

– Censur finns inte när jag skriver. Men allt är ju inte självupplevt – det kan vara tio procent som handlar om mig. Jag tycker själv om att läsa texter av Dylan, Lundell, eller LeMarc och undra, ”är det så här de har det?”

Albumspåret ”Han liknar mig” skildrar en ung kille med alkoholiserad, misshandlande mamma. Men Patrik räds inte risken att bli bokstavligt tolkad.

– Jag vet ju att mamma inte ens drack. Fast när jag gjorde låten ”För min syster” trodde alla att syrran var en knarkare och prostituerad... skrattar den nyblivne dalabon.

”#6” framstår som både en uppgörelse och en kärleksförklaring till hans forna hemstad. Uppväxten i Stockholmsförorten Husby sitter i och på nya skivan skildrar han ännu en barndomsväns självmord.

”Mamma var sträng”

– Fan, hur många som helst från mitt gäng dog ju. Men jag sniffade aldrig eller rökte hasch.

Varför hamnade inte du på glid?

– Min mamma var sträng, men gav mig också frihet under ansvar. Hon kunde köpa tre öl åt mig och säga ”nu dricker du inte fler” – och då gjorde jag inte det. Som ensambarn till ensamstående mamma ville man inte utsätta henne för något heller. Och när jag hittade musiken var det bara den som gällde.

FAKTA

Isaksson om...

... hur man imponerar på barnens kompisar:

– I min sons skolbuss spelar de bara ”Manboy, manboy, you can call me manboy”. Jag är ju kung för jag kan fixa Erik Saades autograf eftersom han ligger på samma skivbolag som jag. Så kan man också göra sig populär bland kidsen (skratt).
 

... att åka ur Melodifestivalen 2008 med minimal marginal:

– Ja, vet du hur liten den var? Det var skitkul att vara med, men om man säger så här: de gjorde om reglerna i år – man kan ju undra varför de gjorde det (flinar)? Den som fick mest röster efter första röstningen gick direkt till final. Jag säger inget mer än så, det får stå för sig själv...
 

... relationen till Stockholm efter flytten till Dalarna:

– Jag har återupptäckt Stockholm igen – gud vad häftigt det är! När jag bodde här tog man det för givet och gick och tyckte att Köpenhamn, Rom och London var fint, men nu känner jag att jag kan lika gärna åka och semestra i Stockholm. Jag har verkligen det bästa av båda världar. Jag bor i en fantastisk by med lugnet och landet och natur och fiske där jag kan recapa, och sedan åker jag till Stockholm och rullar hatt med kompisarna och jobbar – och åker hem igen.
 

... att medverka i ”Moraeus med mera” i sommar:

– Det ska bli jättekul, jag och Kalle Moraeus är goda vänner. Jag har skrivit åt honom och vi har gjort turnéer ihop. Dessutom är vi nästan grannar i Dalarna, det är bara 6,5 mil mellan oss. Carola är med i mitt program och flera andra artister som jag känner sedan tidigare, vilket är kul – det verkar ju som att vi kommer att få göra musik ihop.
 

... att Sheryl Crow gillar det countryband Andreas har vid sidan av solokarriären:

– Hon har hört våra låtar och tycker vi är asbra! Vår trummis, Brady Blade, bor numera i USA. Han har spelat med Emmylou Harris, Bob Dylan, Daniel Lanois, you name it, och satt på en fest med Sheryl Crow. Då spelade han upp våra låtar för henne. Vi skypar ibland och säger att vi måste försöka få bandet att funka. Förstå vad kul att stå där med cowboyhatt och sjunga nånstans där ingen vet om min historia!
 

... att göra sin första discolåt:

– Den här skivan är skriven under många år, och har så många olika sorters låtar – lite country, lite pop, några ballader – alla delar av mig. Min skivbolagsboss sa ”ska vi inte göra en discolåt också, så har vi täckt in allting” – så då gjorde vi det. Vi la in den sist med tjugo sekunders mellanrum innan så det verkligen blev ”sista låten”.
 

Namn: Patrik Isaksson. Ålder: 38. Bor: Hus i Äppelbo utanför Vansbro i Dalarna. Familj: Sambon Sofia Rågenklint, 36. Sönerna Tim, 6, och Alex, 4. Yrke: Artist. Inkomst: 463 948 kronor (taxeringsår 2009). Aktuell: Med sommarturné och sitt sjätte album, ”#6”, som släpptes 25 maj.

Här spelar Patrik Isaksson i sommar

Mölndal 5/6, Göteborg 14/6 , Vara 2/7, Falkenberg 6/7, Piteå 8/7 ,Malå 9/7, Landskrona 14/7, Bergkvara 16/7, Härnösand 22/7, Lidköping 11/8, Säffle 3/9.

ARTIKELN HANDLAR OM