Kollektiv orgasm

Storpublik chockade Maggio

1 av 2 | Foto: Foto: VIKTOR WALLSTRÖM/ROCKFOTO
stor nu ”Borde hon inte ha fått uppträda senare? I år känns ”Maggan” som en headliner”, skriver Markus Larsson.
ROCKBJÖRNEN

BORLÄNGE. Sommarens popdrottning?

Kronan satt på Veronica Maggios huvud redan innan konserten började.

Den enda som är förvånad är Veronica Maggio själv.

Hon verkar inte tro sina ögon.

Publikhavet framför henne tar inte slut.

Tusentals och åter tusentals står och svettas under solen och sjunger med i varje refräng.

– Det här är helt sjukt, säger hon. Det är väldigt svårt att stå här och se cool ut just nu.

Man kan förstå att hon känner sig liten, självmedveten och nervös. Vem hade inte det?

Men att Maggio blivit en ”samla-hela-festivalen-på-en-gång”-artist är bara en överraskning för de som tolkar världen utifrån gamla albumlistor.

Ligger i toppen

På musiktjänsten Spotify har i princip vartenda spår från senaste och tredje skivan ”Satan i gatan” varit bland de 20 mest lyssnade i månader.

Just nu ligger ”Välkommen in” på 10 plats. Titelspåret ”Satan i gatan” ligger på 13 plats. ”Jag kommer” är nummer 15. ”Mitt hjärta blöder” har siffran 17 på bröstet, och så vidare.

Tillsammans med förre pojkvännen Oskar Linnros och Daniel Adams-Ray har hon startat en ny våg inom svensk pop. Precis som Orup är Veronica Maggio ett bevis för att det går att vara mainstream, smart, indie, Svensktoppen, pop och soulstråkar på samma gång.

Hård identifikation

Det är rörande att se hur hårt den unga publiken – medelåldern kan få en 34-åring att känna sig som en urna i tv-programmet ”Antikrundan” – identifierar sig med Maggios texter.

Musiken är en allmängiltig tonårssåpa om sex, att komma över sitt ex, vara för full, vara för hög, vara för dumpad, vara för svartsjuk, ramla in i en tillfällig famn efter sena fester och komma över sitt ex igen.

Men Maggio saknar fortfarande rutinen och självförtroendet för att låtarna ska fungera i den här storleken. Det avskalade och eleganta och sparsmakade framförandet blir ofta mer svalt än engagerande.

Växer med energi

Det är ytterligare en konsert där tiotusentals människor står och sträcker på halsarna tittar på nåt som händer alldeles för långt bort.

Extranumren talar dock för att det kan se annorlunda ut framöver. Där släpps en helt annan energi loss.

”Finns det en så finns det flera” växer till storleken ”stadiumdisco”. Och ”Jag kommer” kan bara beskrivas som en kollektiv orgasm.

Alla på en gång nu:

Jag kommer, jag kommer, jag kommer, jag är nästan däääär...

FAKTA

Veronica Maggio

Scen: Fantasia, Peace And Love. Publik: Väldigt stor. Känns som hela festivalen släpat sig ut ur hus och tält. Längd: En timme. Bäst: Extranumren ”Finns det en så finns det flera” och ”Jag kommer”. Fråga: Borde hon inte ha fått uppträda senare? I år känns ”Maggan” som en headliner.

Se ”Maggan” i sommar

Visby 1/7, Helsingborg 6/7, Karlskoga 8/7, Sundsvall 9/7, Strömstad 13/7, Borås 14/7, Trollhättan 16/7, Kungshamn 17/7, Norrköping 21/7, Örebro 27/7, Östersund 29/7, Piteå 30/7, Arvika 5/8, Kalmar 12/8, Stockholm 19–20/7.