Wells släpade upp flygel – på kinesiska muren

Skriver historia med sin musikvideo

Foto: BIG IS PROMOTION
Stor i Kina STOR I KINA Robert Wells är den första någonsin som fraktat upp en flygel på Kinesiska muren, där han spelade in delar av sin musikvideo.
ROCKBJÖRNEN

Den gräddvita flygeln har fraktats till toppen av Kinesiska muren.

Bakom den sitter Robert Wells, som skriver historia i sin påkostade musikvideo.

– Det var väldigt mäktigt, säger han.

Foto: Foto: AP
Temple of Heaven.

Det är en knastrig telefonlinje mellan Sverige och Peking.

Musikern Robert Wells, 49, har precis avslutat några hektiska dagars videoinspelning under hans 36:e besök i Kina.

Videon kretsar kring Wells egna upplevelser under hans första Kina-resa och besök på Kinesiska muren år 2000.

– Jag kom tillbaka till hotellet och skrev låten ”China moon”. Nu har jag gjort en modernare version med västerländska och inslag av kinesisk folkmusik, säger Wells.

Uppträdde på gala

Idén till musikvideon ”China moon” kom i Peking efter hans framträdande på en nyårsgala i år, då han kom i kontakt med en av Kinas mest eftertraktade regissörer, Dai Wei. Hon har gjort över hundra musikvideos och belönats med prestigefyllda MTV International Award.

Skrivit autografer

– Hon har regisserat fjorton stenhårda timmar om dagen och satt ihop ett femtiomannateam som jobbat med videon. Nyfikna personer på gatorna har kommit fram och velat ha autografer, fortsätter Wells.

Inspelningen ägde rum på och kring tretton av de mest berömda sevärdheterna i Peking.

Låter inte helt problemfritt att få tillstånd till det?

– Det är ovanligt att de stänger av gator, men Beijing TV som producerar videon är väldigt stora. De avbröt till och med en inspelning på National Grand Theater för min skull, säger Wells som under 2000-talet blivit ett stort namn i Kina.

I höst gör Robert Wells inte bara en jubileumsturné i Sverige, utan turnerar också från och med oktober i Kina med Rhapsody-konceptet.

Tog bort väggar

Under senaste besöket skrev han också historia. Wells är den första artisten som lyckats frakta upp en flygel på Kinesiska muren.

– Vi fick upp den på en platå på muren, med kamera-team och allt. Det var väldigt mäktigt. Ingen har tidigare lyckats eller fått ta upp en flygel dit. De tog bort väggar och tak på en kabin till linbanan för att kunna binda fast flygeln och transportera upp den, och sedan ner, säger Wells och skrattar.

Under inspelningsdagarna gassade solen. Lite för mycket.

– Jag har aldrig svettats så mycket. Jag kunde vrida ur mina kläder och fick byta skjorta en gång i timmen.

FAKTA

Robert Wells i Kina

Namn: Robert Wells. Ålder: 49 år. Bor: Stockholm. Familj: Gift med Maria, samt har sönerna Oscar och Theodor Inkomst: 1 432 700 kronor (taxeringsår 2010). Aktuell: Jubileumsturnén ”Close up Rhapsody”, premiär den 18:e augusti i Falkenberg, då också den nya versionen av ”China moon” har Sverige-premiär.

Robert Wells hinner bara landa i Sverige efter några hektiska dagar i Peking, innan han på torsdag flyger vidare till Moskva för en stor konsert. ”China moon”-videon kommer att ha premiär i Kina och andra delar av Asien under ”Moon festival”, en kulturvecka i slutet av september.

I början av 2000-talet öppnade Rhapsody in rock-konceptet upp dörrarna för Robert Wells karriär i Kina. I oktober startar åker han på en stor konsertturné i Kina med Rhapsody-konceptet. Både kinesiska och utländska artister kommer att gästa.

I musikvideon som den kända regissören Dai Wei producerar får Wells besöka ett stort antal berömda platser så som Temple of heaven, 798 Factory Art Center National Grand Theater och Kinesiska muren.